Un restaurant caníbal a Berlín

Llibres gastro per Nadal i per sempre

Des d'un receptari, passant per un clàssic, un assaig, una enciclopèdia o una bíblia dels formatges: tothom hi trobarà un llibre

Enllaç a altres textos de l'autor

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat

La gastronomia i la cuina són un gran negoci per a la indústria editorial. La prova és que es publiquen infinitat de llibres de totes les temàtiques possibles: amb cuiners coneguts o desconeguts al capdavant, sobre restaurants, monogràfics de productes, receptaris, assajos, reedicions de clàssics o novetats de l'altra punta de món. La majoria tenen una cosa en comú: la imatge hi té un paper fonamental. Les seves fotografies, dibuixos i gràfics ens atrapen i no ens deixen anar. Aquí teniu la nostra tria, que hem fet gràcies a les recomanacions del nostre llibreter de referència, Nacho Borraz, de la llibreria La Central del Raval. 

"El cocinero que quieres ser", d'Andy Baraghini (Editorial Neoperson) 

Andy Baraghini és un cuiner i escriptor culinari d'origen persa que viu a Nova York. Ha treballat en restaurants com Chez Panisse i Estela, ha estat editor culinari de la revista Bon Appetit i té una web magnífica en la qual explica les seves receptes i la seva visió de la cuina. Ara ha reunit tot aquest bagatge en un llibre de receptes que va guanyar el prestigiós premi de la Fundació James Beard, i certament, per la seva originalitat, el mereix. Plats saborosos, senzills i pensats per al nostre dia a dia

 

 "La enciclopedia de los sabores. Vol. 2", de Niki Segnit (Editorial Debate)

Niki Segnit va escriure el 2010 un llibre que es va convertir en un fenomen mundial i que va canviar la manera d'abordar una recepta. En comptes de fer una llista de preparacions segons el producte o el plat, proposava un diccionari d'ingredients i possibles combinacions entre ells partint del sabor i el gust. Ara, apareix el segon volum d'aquesta important obra, ara dedicat als vegetals. Imprescindible per als que vulguin indagar en les receptes veganes i vegetarianes.

 "Ottolenghi Test Kitchen: Pasión por la despensa", de Yotam Ottolenghi i Murad Noor  (Editorial Salamandra) 

El nou i esperat nou llibre del famós cuiner britanicoisraelià Yotam Ottolenghi. Resultat de la feina de recerca de la Ottolenghi Test Kitchen, el laboratori de proves del cuiner, aquest nou llibre accentua la importància de la cuina intuïtiva perquè siguem capaços de substituir els ingredients que no tenim per uns altres que ens puguin donar un resultat apetitós. Els vegetals són prioritat i també hi ha la influència de la cuina de l'Orient Mitjà. Ideal per a cuiners experts que busquen noves maneres de reduir el desaprofitament d'aliments. 

 
 

"Cruix / Crunchy", de Jordi Parés i Mozo (Editorial Viena) 

Aquest llibre del cuiner i professor de cuina Jordi Parés i Mozo és un recull de plats cruixents, una característica que s'ha demostrat que té un gran atraient en l'aparell sensorial humà, com bé sap la indústria alimentària. El llibre es divideix en blocs segons la tècnica o l'ingredient base: cruixents deshidratats, fregits, cruixents amb sucres tecnològics, de pell d'animals, amb base d'obulato (un ingredient d'origen japonès) i amb base de pa. És un receptari molt visual, amb plats molt saborosos, acompanyat de fotografies que donen la idea precisa dels resultat i de la presentació. 

"Leche, fermento y vida", de Clara Diez (Editorial Debate)

Un llibre essencial per als amants de formatge de Clara Diez, una apasionada d'aquest món que té botiga de formatges artesans a Madrid. Hi trobem les principals tècniques d'elaboració formatgera: pastes toves, pastes premsades no cuites, pastes cuites, formatges alpins, formatges frescos, pastes filades, llets fermentades, formatges blaus i  formatges làctics; però també un catàleg de vivències i petits relats relacionats amb el món del formatge que reivindiquen aquest producte artesà i la cultura pagesa que hi ha al darrere. Una bíblia. 

 "Contra los gourmets", de Manuel Vázquez Montalbán (Altamarea Ediciones)

Coincidint amb el vintè aniversari de la mort de Manuel Vázquez Montalbán, es torna a publicar un dels seus millors assajos sobre gastronomia. Escrit el 1990, hi ha història, sociologia i filosofia de la gastronomia des d'una mirada irònica, que denuncia les hipocresies de la cultura gastronòmica amb l'excusa de descobrir què és un gurmet. Bon regal per als que vulguin argumentar en les sobretaules amb gràcia i base teòrica. 

 
 

 "El meu jo gastronòmic", d'M.F.K Fisher (L'Altra editorial) 

Primera traducció al català d'un dels llibres de literatura gastronòmica més importants del segle XX. Escrit per Mary Francis Kennedy Fisher, pionera de l'assaig gastronòmic com a gènere literari. Amb la seva ironia elegant i el seu sentit de l'humor, crea una xarxa de relats, receptes i cròniques magnètiques, que t'atrapen i no pots deixar de llegir. Està considerat un dels grans referents de la narrativa gastronòmica.

 "Mejor oler a mar", d'Ana Luisa Islas (Editorial Col & Col)

Ana Luisa Islas és una periodista i crítica gastronòmica mexicana que publica un assaig molt necessari sobre l'apropiació cultural gastronòmica. Un reconeixement de persones i pobles que porten tota la  vida cuinant d'una manera que alguns s'apropien sense indicar-ne l'origen. L'autora tanca cada capítol amb una recepta que juga amb les tradicions catalanes i mexicanes de manera molt personal.

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut