Primer episodi

"Mentre aplaudíem", les vivències del personal de la Vall d'Hebron

En la docusèrie, de dos episodis, veiem què ha passat dins l'hospital més gran de Catalunya mentre la major part de la població estàvem confinats a casa

Els últims mesos els hospitals catalans i els professionals de la salut han hagut d'enfrontar-se a una crisi sanitària com ningú recorda haver viscut mai. Una malaltia desconeguda que ha comportat moltes morts, molt patiment i que ha estat a punt de provocar el col·lapse del sistema.

Un equip de TV3, dirigit per Xavier Torres, ha entrat al Vall d'Hebron, l'hospital que ha atès més malalts de Covid-19 a Catalunya, per mostrar com s'ha viscut des de dins aquest moment tan difícil. Les càmeres han estat testimonis de la feina i l'esforç del personal sanitari i del que això ha suposat a escala professional i també personal.

L'equip de rodatge, Xavi Torres, a l'esquerra, i Txus Muñoz, realitzador, a la dreta
L'equip de rodatge, Xavi Torres, a l'esquerra, i Txus Muñoz, realitzador, a la dreta (CCMA)


La docusèrie, de dos capítols, mostra l'enorme transformació del centre hospitalari per adaptar-se a les necessitats d'atenció canviants que requeria la pandèmia; amb un 80% de les instal·lacions dedicades als pacients de Covid-19 i amb un gran nombre de professionals d'altres especialitats, entre ells gairebé la meitat dels sanitaris de l'Hospital Infantil i de la Dona, mobilitzats per lluitar contra el coronavirus.

 

Les intervencions, com la de l'Izan, es potaven a terme en un ambient de màxima tensió i cansament acumulat
Les intervencions es portaven a terme en un ambient de màxima tensió i cansament acumulat (CCMA)



Aquest seguiment permet saber com ha estat la feina dins les UCI, multiplicant per cinc la seva capacitat i on s'ha treballat en condicions molt difícils, com s'han atès les urgències, com s'han fet intervencions quirúrgiques inajornables o com s'ha tingut cura de parts complicats.

 

L'acompanyament dels pacients, sobretot els més crítics, ha estat una de les tasques més humanes i, alhora, difícils que ha afrontat el personal sanitari
L'acompanyament dels pacients, sobretot els més crítics, ha estat una de les tasques més humanes i, alhora, difícils que ha afrontat el personal sanitari (CCMA)



Però, a més de mostrar l'enorme esforç organitzatiu i professional, aquest programa també és un recull d'històries humanes: les dels sanitaris que, davant d'aquesta situació extrema, han acceptat explicar com els ha afectat tot això: parlen del cansament, la incertesa, la por, de la preocupació pels casos difícils i de l'alegria immensa quan un pacient es recupera.

I, també, les històries dels malalts i els seus familiars que aquests dies han patit els efectes de la Covid-19 en primera persona. Persones grans, gent jove, pares de família o dones embarassades als quals ha tocat viure situacions que mai no s'haurien imaginat.

 

Alguns dels protagonistes d'aquest primer capítol són:

  • Dra. Queralt Ferrer: cardiòloga infantil que arran de les necessitats de més personal mèdic s'ha ofert voluntària per tractar malalts adults de Covid-19 a l'UCI.
  • Dra. Anna Suy: ginecòloga de la Pilar, una embarassada amb Covid-19 molt greu, i a qui un equip mèdic multidisciplinari ha intentat curar sense que perdi el fetus.

 

La Pilar, una pacient embradassada ingressada a l'hospital durant el període més àlgid de la crisi sanitària
La Pilar, una pacient embarassada ingressada a l'hospital durant el període més àlgid de la crisi sanitària (CCMA)

 

  • Dr. Ferran Rosés: cardiòleg que fa una intervenció cardíaca urgent al Pau. Un nen a qui la sospita d'una possible infecció per coronavirus li acabarà salvant la vida.

 

El Pau rep les atencions del doctor Ferran Rosés i de la resta de la personal de l'hospital
El Pau rep les atencions del doctor Ferran Rosés i de la resta de la personal de l'hospital (CCMA)

 

  • Ana de Pablos: infermera d'urgències pediàtriques. Amb 30 anys d'experiència, s'ocupa de fer les proves PCR per diagnosticar la Covid-19 i és l'ànima del servei.

 

Totes les històries viscudes mentre la ciutadania aplaudia al col·lectiu sanitari cada dia a les 20.00
Totes les històries viscudes mentre la ciutadania aplaudia el col·lectiu sanitari cada dia a les 20.00 (CCMA)
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut