Imatge de l'antiga central tèrmica de Cercs, clausurada el 2011 (ACN/Estefania Escolà)
Imatge de l'antiga central tèrmica de Cercs, clausurada el 2011 (ACN/Estefania Escolà)

No hi haurà incineradora a Cercs: el govern paralitza el polèmic projecte al Berguedà

El projecte de reconversió de l'antiga central tèrmica no es tramitarà "per incompatibilitat urbanística"

AgènciesActualitzat

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tombat el projecte de construcció d'una planta incineradora de residus industrials per produir energia i que s'havia d'ubicar a l'antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà.

Així ho ha anunciat el conseller Damià Calvet en una conferència virtual amb el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara.

El Govern, doncs, no tramitarà el projecte, que es va presentar a finals de l'any passat, per incompatibilitat urbanística.

La iniciativa, que va presentar a finals de l'any passat l'empresa manresana Waste & Treatment, es trobava en la fase inicial d'obtenció de l'autorització ambiental, però no ha passat el cribratge d'Urbanisme.

 

El motiu és que els terrenys on es preveia fer aquesta instal·lació no estan ordenats urbanísticament i, per tant, no es pot atorgar una llicència urbanística "directa", segons ha explicat Calvet.

Per obtenir-la, prèviament caldria ordenar aquest sòl a través d'un pla de millora urbana.

Ara, l'Ajuntament de Cercs podria modificar el POUM per fer-lo viable, però el conseller Calvet ja ha afirmat que això tampoc tindria recorregut.

De la seva banda, l'empresa també pot recórrer la decisió d'Urbanisme.


Satisfacció al territori

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del Govern, i ha recordat el rebuig que aquesta proposta havia aixecat al Berguedà.

"Aquesta iniciativa no encaixava amb la nostra estratègia berguedana ni amb el model d'economia verda que promovem."

A excepció de l'Ajuntament de Cercs, els 30 ajuntaments restants de la comarca s'hi havien pronunciat en contra, així com també el Consell Comarcal del Berguedà i el consell d'alcaldes de la comarca.

Fruit del rebuig, es va crear la Plataforma Anti Incineradora de Cercs (PAIC) que, un cop han conegut l'anunci del Govern de no tirar endavant la planta, ha celebrat la decisió.

La seva portaveu, Martina Macet, ha recordat que feia temps que la plataforma havia denunciat les raons urbanístiques, i ha recordat que també van presentar un recurs d'alçada sobre la declaració d'idoneïtat i suficiència urbanística dels terrenys.

Cartell de la campanya contra la incineradora del Cercs
Cartell de la campanya contra la incineradora del Cercs (ACN/Laura Busquets)

La PAIC ha demanat la dimissió de l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer. Creuen que és una qüestió "de dignitat" després que ha estat permetent que la iniciativa hagi tirat endavant "amb impunitat" i sabent que l'oposició "era generalitzada".

A més, l'organització subratlla que cal veure com es reparen "els danys ambientals i paisatgístics causats per l'antiga central i que, a hores d'ara, encara no han estat reparats".

La nova planta d'incineració havia de suposar una inversió de 130 milions d'euros i la creació de 60 llocs de feina a l'antiga central tèrmica, inactiva des de la seva clausura el 2011.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut