La central de Cercs vol reobrir per generar energia cremant residus industrials

La central tèrmica va provocar greus problemes de contaminació als anys 80 i ara vol tornar a produir electricitat, però de manera respectuosa amb el medi ambient

Actualitzat

La central tèrmica de Cercs podria tornar a funcionar, ara com a planta d'electricitat cremant residus industrials, a partir del 2023. Una empresa promou un projecte, tot i que encara falta l'estudi ambiental de la Generalitat.

TV3 ha sabut que hi ha un projecte per reobrir-la. Es vol convertir en una planta d'electricitat cremant residus industrials, segons han explicat els promotors.

El projecte consisteix a utilitzar i readaptar les antigues instal·lacions de la central tèrmica per convertir-la en una planta de producció d'energies renovables d'aquí a 4 anys.

De moment, l'Ajuntament de Cercs ha rebut molt bé aquest projecte perquè després del tancament de les mines de carbó de l'antiga central o de la indústria tèxtil diu que al territori hi falten oportunitats industrials, però s'ha de veure com es rep en general aquest projecte, tenint en compte que el territori està escarmentat pels greus problemes de contaminació que als anys 80 van patir per l'antiga central amb episodis de pluja àcida.

Ara, diuen, no hi haurà impacte ambiental, però de moment sí que els calen els permisos de la Generalitat, els permisos ambientals, precisament.

L'antiga central tèrmica de Cercs fa 8 anys que està en desús. Ara n'estan desmantellant part de les instal·lacions per adaptar-les a una nova planta.

Aquí, s'hi farà una nau que emmagatzemarà residus industrials no perillosos, com el rebuig de les papereres, de vehicles i d'ecoparcs, que cremaran i convertiran en energia per proveir energia anualment a 76.000 famílies.

 

Serà la primera planta d'aquest tipus a l'estat i volen reutilitzar 330.000 tones anuals de material industrial.

Lluís Basiana, promotor d'Ecocercs Energy, explica com funcionarà:

"Farà vapor d'aigua. Aquest vapor, a través de la turbina, farà electricitat dins del marc de l'economia circular d'un tipus de rebuig d'indústries de reciclat que fins ara no podien reciclar i se n'anava a un dipòsit."

L'antiga central, després d'esgotar els 40 anys de vida útil, va tancar el 2011. Produïa energia a través de la combustió de carbó. I els anys 80, en un moment en què la legislació ambiental era pràcticament inexistent, l'excés d'emissions de diòxid de sofre va provocar greus episodis de pluja àcida i la primera condemna a Espanya per delicte ecològic. Ara volen fugir d'aquell model.

"Estarà tot controlat per software. Això fa que en un moment en què hi pugui haver la possibilitat d'alguna emissió per sobre de les permeses – perquè d'emissions hi ha un nivell mínim – queda tallat."

Per a l'alcalde, Jesús Calderer, que sigui el màxim de respectuosa amb el medi ambient és imprescindible.

"No podríem acceptar de cap manera una empresa que ens vingués a contaminar."

 

 

L'empresa promotora hi invertirà 130 milions d'euros i crearà 160 llocs de treball directes i indirectes. De moment, ja han comprat la planta, i la volen posar en marxa el 2023.

Calderer considera que és una oportunitat per diversificar l'economia de la comarca.

"Jo crec que no podem viure només del turisme. Hem de viure del turisme, hem de viure dels serveis però també hem de viure de la indústria."

Per fer-ho realitat, encara els cal, però, l'aprovació ambiental de la Generalitat.

 

La instal·lació és al Berguedà, uns quilòmetres més amunt de la capital, Berga, i també una mica més enllà de Cercs. La central és a la punta nord del pantà de la Baells; ben visible quan es passa per la carretera C-16.

ARXIVAT A:
Medi ambientSostenibilitatEnergiaEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut