Madrid

Zapatero no tancarà Garoña si els sindicats accepten retardar la jubilació

El govern espanyol està disposat a retardar el tancament de la central nuclear de Garoña, com han demanat els sindicats per mantenir llocs de treball, a canvi d'un pacte global en pensions i reforma laboral, segons han avançat fonts de l'executiu, que veuen a prop un principi d'acord. Segons aquestes fonts, sindicats i empresaris estan reunits de nou al Ministeri de Treball per intentar tancar aquest principi d'acord, en què la jubilació als 67 anys que proposa el govern ja no seria un problema per a la UGT i CCOO. El punt clau de la negociació són els requisits que haurien de complir els treballadors per jubilar-se amb la pensió als 65 anys. El govern proposa 41 anys cotitzats i els sindicats demanen rebaixar aquesta xifra.

Actualitzat
En la negociació global que s'ha posat en marxa per intentar tancar un pacte social, els representants dels treballadors han plantejat la possibilitat de prorrogar la vida útil de les nuclears com una via per evitar la desaparició de llocs de treball.

El primer tancament previst seria el de la planta de Garoña (el 2013) i, encara que el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha opinat que aquesta decisió era ferma, el govern està disposat a cedir i revisar si els agents socials accepten un "paquet global".

L'executiu aspira que aquest acord de conjunt, a més de la reforma del sistema de les pensions i el desenvolupament de la reforma laboral, inclogui també la política energètica i industrial. Segons les fonts de l'executiu, de la central de Garoña en depenen uns 1.800 llocs de treball.

El desenvolupament de la reforma laboral és un altre dels assumptes que es troba sobre la taula de negociació amb els agents socials, on s'estudia una nova modalitat de contractació parcial que, han afegit les fonts, podria acostar les parts. Si s'assolís un principi d'acord, sindicats i empresaris continuarien les converses de forma bilateral per intentar tancar altres reformes en marxa, com la de la negociació col·lectiva. Si no s'arriba a un pacte, el govern manté la seva decisió d'aprovar la reforma de les pensions el 28 de gener i de decidir unilateralment sobre la negociació col·lectiva a finals de març.

Mentrestant, continuen els contactes amb els grups parlamentaris. L'exministre Jesús Caldera, que acaba de ser nomenat pel govern mediador en les negociacions amb les forces parlamentàries per a la reforma del sistema de pensions, s'ha mostrat esperançat respecte a la possibilitat d'aconseguir un "gran consens" al Parlament que inclogui el PP.

Segons han apuntat les fonts de l'executiu, va ser el mateix president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, qui va decidir que Caldera s'ocupés d'aquesta negociació per explicar amb claredat la reforma plantejada.
Anar al contingut