Madrid

Zapatero i Ibarretxe mantenen el desacord total en la seva novena trobada

José Luis Rodríguez Zapatero i Juan José Ibarretxe s'han reunit a La Moncloa per abordar la proposta sobiranista del lehendakari. Ibarretxe ha qualificat d'inacceptable "que Zapatero negociés amb ETA temes que es nega a parlar amb el lehendakari, un representant democràtic, escollit pels ciutadans" i li ha retret que només pensi en les eleccions al País Basc. El president del govern espanyol ha afirmat que "el pla Ibarretxe" no té el suport de la majoria dels bascos i no respecta els procediments constitucionals" i, per tant, no pot tirar endavant.

Actualitzat
El que ha passat a la trobada era del tot previsible. I és que l'executiu espanyol ja havia advertit al dirigent basc que si anava a Madrid "amb les velles idees" toparà "amb les mateixes respostes".

Ibarretxe: "Zapatero va parlar amb ETA del que es nega a parlar amb el lehendakari"

El lehendakari ha estat dur i taxatiu. Ha sortit de la trobada indignat per les declaracions de Zapatero titllant d'"aventura" la seva iniciativa però ha afegit que "malgrat les circumstàncies en les quals s'ha desenvolupat la reunió, continuo creient que l'acord és possible".

La trobada estava marcada per la segona acció d'ETA en pocs dies i, com no podia ser d'una altra manera, la banda terrorista ha estat un dels punts de l'agenda. "El diàleg no pot estar al capritx d'ETA. No accepto de cap manera com a lehendakari que sigui ETA qui em doni permís per negociar acords al Parlament basc i amb la societat basca. Si qui planteja la negociació és el lehendakari no estem davant d'aventures", ha dit Juan José Ibarretxe.

El representant basc ha remarcat que el PSOE només està pensant en eleccions i no té voluntat de negociar. "Com és possible que allò que estava disposat a signar ahir el PSOE sigui ara qualificat d'ocurrència?", s'ha preguntat el lehendakari.

A banda del seu projecte, Juan José Ibarretxe també ha parlat d'autogovern i ha exigit el compliment de l'Estatut de Gernika. "Zapatero és l'únic president que no ha transferit cap de les competències pendents. N'hi havia 37 quan va arribar i en queden 37".

Juan José Ibarretxe ha tancat la compareixença afirmant que "el poble basc és persistent i també el seu lehendakari".

Zapatero: "entesa i negociació però no viatges enlloc"


El president del govern espanyol ha respost a les dures declaracions del lehendakari sobre ETA demanant-li "una mica de seny. Si vivim en un escenari d'atemptats i d'assassinats no serà perquè el govern d'Espanya va negociar".

En relació amb el projecte d'Ibarretxe, ha dit que "no és fàcil d'entendre" i planteja un escenari complicat. "A la meva idea d'Espanya, hi caben totes les idees i totes les ideologies. Jo crec que el lehendakari ho entén. Li costa una mica però ho entén".

Sobre la resolució aprovada pel Parlament basc en relació amb les tortures, Zapatero ha transmès el seu "malestar" al Partit Nacionalista Basc "perquè és injusta amb la tasca de la policia i la Guàrdia Civil".

Zapatero ha desmentit que el PSOE estigui només pensant en les eleccions al País Basc. "He rebut el lehendakari en 9 ocasions, amb eleccions i sense eleccions" i la postura sempre ha estat la mateixa: "enteniment entre els bascos, convivència amb el govern espanyol i transitar pels camins marcats pel nostre ordenament jurídic", és a dir, la Constitució i l'Estatut de Gernika. "Entesa i negociació però no viatges enlloc", ha afegit.

El president del govern ha destacat la bona feina que estan duent a terme els dos executius per millorar el desenvolupament d'Euskadi. Les obres de construcció de l'alta velocitat, el desplegament de la llei de la dependència o la construcció d'un centre tecnològic perquè el País Basc sigui un referent en investigació i desenvolupament són alguns dels projectes citats per Zapatero.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut