Xavier Trias demana un gran pacte per l'habitatge: "La gent se'n va de Barcelona"

El candidat de Trias per Barcelona està d'acord que "s'ha de pacificar" la ciutat però "no en contra de la gent" i demana "idees clares sobre el consum de marihuana en la joventut" que, assegura, està afectant la seva salut i rendiment escolar

Virginia Arqué NuenoActualitzat

La candidatura de Xavier Trias ha estat la gran novetat en la carrera per Barcelona a les municipals d'aquest 28 de maig, perquè fa quatre anys va deixar la política activa. El desembre passat, però, va anunciar que aparcava la jubilació i va reaparèixer a la cursa per l'alcaldia de la ciutat amb la candidatura "Trias per Barcelona" que, diu, és una llista pròpia, "sense interferències", que vol ser "pal de paller per reunir molta gent al seu voltant".  

"Soc de Junts per Catalunya, però em presento amb el PDeCAT, amb Demòcrates i amb  moviments d'esquerres", diu, "inclosos els independentistes":

"A Junts hi ha molta gent independentista. Si hi ha un referèndum jo votaré independència, però no anem per a això, anem per a unes eleccions a Barcelona, a produir un canvi a l'Ajuntament de la ciutat."


Trias assegura que, segons les enquestes, gairebé el 80% de la gent creu que Colau no ha de continuar i que hi ha d'haver un canvi important a la ciutat "per recuperar la il·lusió i l'autoestima dels ciutadans liderant i gestionant bé" i per evitar la gentrificació i que la gent segueixi marxant de Barcelona. I posa com a exemples de mala gestió de l'actual govern de Colau i Collboni la seguretat, la neteja, l'habitatge, la salut pública i la mobilitat que, insisteix, ha indignat i confrontat tothom quan "és un servei per fer la vida fàcil a la gent".

Trias està d'acord que "s'ha de pacificar" Barcelona, però "no en contra de la gent, sinó amb la gent". Reconeix que "és complicat" fer-ho i que tots els governs de la ciutat ho han intentat, però, que mai s'havia produït "l'enfrontament que hi ha ara". Està d'acord que cal fomentar que la gent vagi a peu, en bicicleta o en transport públic, però creu que és un error lluitar contra els cotxes.

Trias aposta per fomentar que siguin elèctrics i per ser més sensible amb qui no el pot canviar i el necessita per treballar perquè, afegeix, la xarxa de transport públic encara és insuficient per absorbir tota la gent que el necessita, sobretot els que venen de fora de Barcelona.

Entre els canvis que pensa fer hi ha revisar els traçats dels carrils bici perquè alguns, diu, són molt perillosos i d'altres, com el de Via Augusta,  "una bogeria".

L'habitatge és un altre dels punts clau en el programa electoral de Xavier Trias, que demana un pacte a 30 anys amb tots els partits del consistori a favor d'una política d'habitatge fix perquè es construeixi vivenda pública a preu assequible a la ciutat. Trias creu que l'habitatge és "el gran fracàs" de Colau que ha provocat la gentrificació:

"Quan vaig ser alcalde el preu del lloguer va baixar un 8%. En els anys que han governat Colau i Collboni, els preus dels pisos s'han apujat un 50%."


També alerta del perill que comporta el model turístic de la ciutat i que s'hagi permès l'obertura de tants clubs cannàbics que, assegura, estan afectant la salut pública i també la salut mental de la joventut: "No ens n'adonem d'un problema molt greu, que és el fracàs escolar, que ens pot portar en una situació molt dolenta de la joventut, i una part va lligat al consum de marihuana. No tenir les idees clares en el consum de marihuana en els joves és un error", conclou.

ARXIVAT A:
JuntsEleccions municipals 2023
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut