L'aposta verda europea ha de permetre reduir un terç el consum de gas i petroli el 2030

El Pacte Verd Europeu permetrà reduir un 31% el consum de gas i un 34% el de petroli l'any 2030, segons un informe del think-tank Strategic Perspectives

Georgina Pujol Viñeta

La transició energètica a Europa s'accelera i és imparable, segons el primer informe de Strategic Perspectives, un nou think-tank europeu, una mena de laboratori d'idees que promou l'acció climàtica com a solució a les múltiples crisis interconnectades que afronta avui la Unió Europea.

Asseguren que el Pacte Verd Europeu és el conjunt de lleis climàtiques més complet del món i que, si s'implementa, reduirà més d'un 31% el consum de gas i un 34% el de petroli per al 2030. També apunten que si s'implanta correctament i puntualment el paquet de mesures, l'energia solar i eòlica es desplegaran tres cops més de pressa en aquests set anys que en les últimes dues dècades, i proveirà la meitat de l'electricitat.

Així ho apunta a TV3 Linda Kalcher, autora principal de l'estudi i directora executiva de Strategic Perspectives:

"L'eòlica i la solar seran les principals fonts de generació d'electricitat el 2030, i això reduirà els preus de l'energia i la despesa de les llars en energia i combustibles del 8,6% al 6,1%. I això, evidentment, és la mitjana. Esperem que l'estalvi sigui superior a les llars amb rendes baixes".

Després de capbussar-se en les pàgines i pàgines de lleis climàtiques i acrònims indesxifrables del Pacte Verd Europeu, els autors asseguren que assolir aquestes xifres no depèn d'aprovar noves lleis, sinó que s'apliquin les que ja contempla l'European Green Deal.

Energia fotovoltaica i eòlica a l'illa de Gran Canària
Energia fotovoltaica i eòlica a l'illa de Gran Canària (Europa Press)

Han analitzat com pot repercutir en la seguretat energètica, els preus de l'electricitat, la creació de 475.000 nous llocs de treball i les necessitats d'inversió, basant-se en dades facilitades per Cambridge Econometrics.

Segons aquests càlculs, el Pacte Verd facilitarà que es redueixi un 7% el preu mitjà de l'electricitat en 7 anys i permetrà instal·lar més de 50 milions de bombes de calor. També estimen que 29 milions de cotxes elèctrics arribaran a les carreteres i que el consum de gas pot arribar a caure un 31% el 2030.

Un cotxe elèctric endollat en un punt de càrrega, a Bilbao
Un cotxe elèctric endollat en un punt de càrrega a Bilbao (Reuters / Vincent West)

Kalcher apunta que ara els governs dels estats són els que tenen la clau per assegurar la implementació:

"Una de les grans preocupacions dels estats membres hauria de ser garantir que sigui assequible, que no només les classes mitjanes o els ciutadans rics es puguin permetre el cotxe elèctric o les bombes de calor. Que vetllin de veritat per la majoria, que tota la societat se'n pugui beneficiar".

Per a la transició energètica cap a les zero emissions, els autors veuen necessari una inversió addicional de 350 bilions d'euros d'aquí a set anys, una xifra que equival al 10% de les inversions totals que van fer els 27 països de la Unió Europea l'any 2022.

A banda, també reconeixen que la inversió inicial per accedir a solucions respectuoses amb el medi ambient és massa elevada per a un ciutadà mitjà. I que els responsables polítics dels diferents estats haurien de garantir la igualtat d'accés a aquestes tecnologies "verdes" donant ajudes específiques per als que més les necessiten.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientUnió EuropeaEcologiaCrisi climàtica
Anar al contingut