L'Ahmad, a l'esquerra, va excavar el refugi amb les seves pròpies mans fa cinc anys per protegir la seva família

"Vivim en una tomba": una família siriana es refugia en una catacumba pels combats a Idlib

Abans de la guerra, a Kansafra hi vivien 7.500 habitants, però ara als carrers ja no hi queda pràcticament ningú

Kansafra és un poble fantasmal a dos quilòmetres de la línia del front, a la província d'Idlib, al nord-oest de Síria. Aquest és l'últim bastió que controlen els grups jihadistes. És en el punt de mira de l'exèrcit de Baixar al-Assad, i els atacs s'han intensificat en les últimes setmanes.

Abans de la guerra siriana, hi vivien 7.500 habitants, però ara als carrers de Kansafra ja no hi queda pràcticament ningú. D'entre els pocs habitants que no han marxat, hi ha l'Ahmad Khalil, les seves dues esposes i els set fills que comparteixen.

Per sobreviure als continus bombardejos, s'han instal·lat en una catacumba excavada a la roca. "La gent ens diu que anem a un camp de refugiats, però aquests llocs són mil vegades pitjor. No reben ajuda, ni menjar, ni aigua. No és vida", diu l'Ahmad, de 53 anys.

Va excavar el refugi amb les seves pròpies mans fa cinc anys, en uns terrenys prop de casa seva. Cada cop que senten les bombes o el brogit dels avions del règim d'Al-Assad, han de córrer sota terra.

Atrapats entre parets rocoses, amb la poca llum del sol que s'escola entre les roques i la que fa una bombeta, la vida d'aquesta família transcorre tediosament. Els seus fills s'entretenen com poden: a fora, als carrers, ja no hi queden nens per jugar. És massa perillós.

"Prefereixo quedar-me aquí quan cauen les bombes, encara que el refugi és com una tomba", diu el patriarca. En aquest vídeo expliquen com és viure sota terra.

 

Prop de la meitat dels tres milions d'habitants que tenia Idlib han fugit per culpa de la guerra a Síria. El grup jihadista Hayat Tahrir al-Sham, que lidera l'antiga sucursal siriana d'Al-Qaeda, controla bona part de la regió d'Idlib, i algunes franges d'Alep, Hama i Latakia.

Els combats s'han intensificat en les últimes setmanes, per això, la família del Khalil ja no surt del refugi. Des que va esclatar la guerra, l'any 2011, mig milió de persones han mort a Síria.  

Amb el suport dels exèrcits de Rússia i l'Iran, el govern de Damasc ha recuperat bona part del territori que havia perdut a mans dels rebels al començament de la guerra.

 

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut