Primer pla de l'edifici del Govern aranès; el Conselh Generau d'Aran. (ACN)
Primer pla de l'edifici del Govern aranès; el Conselh Generau d'Aran. (ACN)

Majoria socialista al Conselh Generau d'Aran i a sis municipis de la Vall

Els socialistes guanyen al Consell i en cinc dels vuit municipis de la Vall d'Aran

Actualitzat

Unitat d'Aran, el PSC, s'imposa al Conselh Generau d'Aran ocupant 9 dels 13 consellers possibles, en unes eleccions que coincideixen amb les municipals. Paco Boyà serà altre cop el Síndic, com ho va ser del 2007 al 2011.

Convergència Aranesa, el partit que ha guanyat històricament les eleccions i ha estat al capdavant del govern durant 20 anys, es queda amb 4 consellers. El Partit Renovador d'Arties e Garòs ha perdut el conseller que tenia des del 199 

Els tres partits que disputaven l'entrada per primer cop també queden fora, es tracta de Ciutadans, Unides Podem i Aran Amassa, un partit occità d'esquerres encapçalat per l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. 

Els 13 consellers escolliran en Síndic però encara no s'ha fixat la data de constitució del consell. Probablement es celebrarà als voltants de la festa d'Aran, el 17 de juny. Al contrari que en la resta de comicis, municipials i europees, la participació a les votacions al Conselh Generau ha deicagut fins a dos punts respcecte el 2015. 

 

Victòria socialista també als municipis

Unitat d'Aran - PSC torna a guanyar les eleccions municipals de Vielha e Mijaran i ho fa en el global de la Vall d'Aran. Els socialistes aconsegueixen la majoria absoluta a Vielha, i guanyen a Bossòst, es Bòrdes, Canejan, Vilamòs i Les. Convergència Democràtica d'Aran guanya en els altres 3 municipis, Bausen, Arres i Naut Aran.

Aran Amassa, una força política occitana i d'esquerres, liderada per Mireya Boya a les eleccions al Conselh Generau d'Aran, entra a Les, Naut d'Aran i Bausen amb un regidor.

A Vielha e Mijaran el socialista Joan Antoni Serrano guanya dos regidors més que perd Convergència Democràtica Aranesa (CDA), quedant-se amb solament amb 3. Aran Amassa aconsegueix un 7,56% dels vots, sent el primer cop que es presenta en les eleccions municipals a l'Aran.

Els dos partits, Unitat d'Aran i CDA, han estat guanyadors històrics tant en els municipis com en el Conselh. Els resultats en els comicis, per tant, van variant i molts cops s'intercanvien amb victòries poc per sobre del 50% dels vots. En el cas de Bossòst, el PSC guanya clarament amb 7 regidors i CDA amb 2, una victòria que repeteix la de l'any 2015.

 

As Bòrdes s'intercanvia el guanyador, que en l'última legislatura era de CDA i aquesta és socialista, amb 4 regidors de 7. Canejan es queda per segon any consecutiu amb tres regidors socialistes de tres possibles.

A Les també s'hi imposa una victòria d'Unitat d'Aran, amb 5 regidors, que en suma un respecte a l'any passat. CDA manté el diputat que tenia i Aran Amassa entra amb un.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
Anar al contingut