Frec a frec entre Feijóo i Sánchez a les eleccions europees

El PP guanya per la mínima davant d'un PSOE que resisteix i una extrema dreta a l'alça

Els populars obtenen 22 eurodiputats, dos més que els socialistes, i Vox és tercera força

Actualitzat

El Partit Popular ha guanyat les eleccions europees d'aquest diumenge amb el 34,18% dels vots i 22 eurodiputats, lleugerament per sobre del PSOE, que ha rebut el 30,19% de les paperetes i comptarà amb 20 escons a l'Eurocambra, amb el 99,59% escrutat.

Els populars han revertit els mals resultats de fa cinc anys, el 2019, quan van quedar 10 punts per darrere dels socialistes en els pitjors resultats del PP en uns comicis europeus.

Tot i això, el PSOE ha aconseguit retallar la distància que apuntaven les enquestes i la candidatura de Teresa Ribera ha acabat 4 punts per darrere dels conservadors, un frec a frec que ja avançava el sondeig de 3Cat.

A molta distància ha quedat Vox --tot i que ha crescut fins a la tercera posició-- amb el 9,62% dels sufragis, un suport que es traduirà en 6 escons. El partit d'extrema dreta ha millorat els resultats de les últimes eleccions europees, en què va rebre poc més del 6% i tres representants.

La quarta força a nivell estatal és Ara Repúbliques, l'aliança d'ERC amb EH Bildu, BNG i Ara Més, tot i que cau 0,65 punts, fins al 4,93%. De totes maneres, aconsegueix mantenir els tres escons que ja tenia al Parlament Europeu.

Així queda el repartiment dels 61 escons que li corresponen a Espanya --7 més que en els comicis del 2019--, arran de la sortida del Regne Unit de la UE:

 

Sumar, per davant de Podem

La formació de Yolanda Díaz ha obtingut 3 eurodiputats i el 4,65% dels vots. En aquesta jornada electoral, Sumar mesurava la seva força contra Podem, ja que concorrien per separat per primera vegada en unes europees.

La lluita dins del mateix espai polític l'ha guanyat el partit de la vicepresidenta segona espanyola, amb gairebé un punt i mig més: la candidatura liderada per Irene Montero ha rebut el 3,27% de suports i tindrà dos eurodiputats.

Així, els dos partits sumen cinc representants, un menys que el que va obtenir el mateix espai polític sota la marca d'Unides Podem fa cinc anys.


Irrupció d'Alvise Pérez i reculada de Junts

Frec a frec amb Sumar, hi ha hagut una de les sorpreses de la nit: l'entrada de l'agitador ultra Alvise Pérez amb la candidatura S'ha Acabat la Festa.

L'influencer, que va començar a UPyD i va passar per Ciutadans, ha fet una campanya incendiària a través de les xarxes socials, on ha publicat notícies falses. Alvise ha rebut el suport del 4,58% dels votants i tindrà 3 representants. 

Per la seva banda, Junts ha perdut un representant respecte al 2019 i Toni Comín serà l'únic eurodiputat de la formació de Carles Puigdemont. En el Parlament sortint, els postconvergents tenien tres seients, després del repartiment posterior al Brexit.

Per últim, la coalició CEUS --que aglutina el PNB, Coalició Canària, el PI balear i els navarresos de Geroa Bai-- també assegura l'escó de la seva cap de llista, Oihane Agirregoitia. 

En canvi, Ciutadans, que fa cinc anys va fer els seus millors resultats en unes europees amb el 12% de les paperetes, no obtindria cap representant.

El PP guanya a la majoria de CCAA; Bildu, al País Basc

A escala territorial, la victòria del PP es reflecteix en la majoria de les comunitats autònomes, i esborra el vermell socialista que cobria la península i les illes fa cinc anys:
 


Com es pot observar, només hi ha hagut quatre excepcions: Catalunya --on el PSC ha obtingut una victòria contundent--, el País Basc --on EH Bildu s'ha imposat al PNB--, Navarra i les Illes Canàries.


Les dretes milloren resultats

En nombres absoluts, la pujada del PP és clara: frega els sis milions de vots, gairebé un milió i mig més que el 2019. Vox creix en 283.000 paperetes, mentre que S'ha Acabat la Festa, que és el primer cop que es presentava, n'ha obtingut 800.000.

 

Així, malgrat que el context ha estat de baixada de la participació, els tres partits que han millorat resultats a Espanya són de dretes.

Tot i això, si comptabilitzem per separat els vots de Podem, que es presentava sol a les europees per primer cop, el partit hauria crescut en més de 571.000 vots, que és el total obtingut.

El PSOE, en canvi, ha reculat més de dos milions, mentre que Sumar ha caigut gairebé un milió i mig.

Ayuso, Montserrat, Feijóo i Gamarra han celebrat el resultat del PP a les europees (Europa Press/Jesús Hellín)


Crits de "Feijóo, president" a la seu del PP

El líder del PP ha estat ovacionat amb crits de "president" a la seu del partit, on ha comparegut al costat d'Isabel Díaz Ayuso. Alberto Núñez Feijóo ha qualificat el resultat d'"excel·lent" i ha subratllat que els populars han guanyat les eleccions "un cop més".

D'altra banda, la número u del PSOE a les eleccions, Teresa Ribera, s'ha mostrat satisfeta amb els vots obtinguts i s'ha compromès a continuar acostant Brussel·les a tots i cadascun dels racons d'Espanya".

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuEleccions europees 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut