Vox, el partit de Santiago Abascal, ha aconseguit millorar els seus resultats a les eleccions europees (Europa Press/A. Pérez Meca)

L'extrema dreta es dispara a Espanya, dividida per primer cop entre Vox i S'ha Acabat la Festa

La irrupció de l'influencer ultra Alvise Pérez amb 3 diputats eclipsa el creixement de la llista liderada per Jorge Buxadé, tercera força, amb 6 escons

Actualitzat

L'extrema dreta guanya terreny a Espanya en les eleccions europees del 2024 i aconsegueix més que doblar els resultats en percentatge de vot i triplicar el nombre d'escons respecte als que va obtenir en els comicis de fa cinc anys, amb el 99% dels vots escrutat.

Ho fa gràcies a l'impuls de Vox i a la irrupció de l'agrupació d'electors S'ha Acabat la Festa, liderada per l'influencer ultra Alvise Pérez.

Amb el 99% escrutat, Vox s'erigeix en la tercera força política a Espanya, per darrere del PSOE i el PP. La candidatura liderada per Jorge Buxadé, que ja va ser cap de llista el 2019, passa de 3 a 6 escons gràcies als 1.670.092 vots aconseguits a les urnes.

Una de les grans sorpreses de la nit, S'ha Acabat la Festa, s'estrenarà al Parlament Europeu amb 3 diputats. Escorat a la dreta de Vox i amb un discurs xenòfob i misogin, el seu cap de llista és l'influencer ultra Alvise Pérez, amb milers de seguidors a Instagram i Telegram. Aquesta llista ha obtingut 796.560 sufragis.

Per primer cop, l'extrema dreta espanyola estarà dividida al Parlament Europeu
 

Vox duplica els resultats del 2019

Seguint l'onada de creixement de l'extrema dreta al conjunt d'Europa, el partit liderat per Santiago Abascal ha aconseguit eixamplar la base d'electors amb una campanya en què s'ha aproximat a líders internacionals amb qui comparteix ideologia, com l'argentí Javier Milei, la italiana Giorgia Meloni, l'italià Matteo Salvini i la francesa Marine Le Pen.

Vox es va situar com a cinquena força a Espanya el 2019 --per darrere del PSOE, PP, Cs i Unides Podem-- amb 1.392.684 vots, el 6,21% del total. Cal tenir en compte, però, que els comicis van coincidir amb les municipals i la participació va ser del 60,73%, molt més elevada que ara. 

Aquests resultats es va traduir en 3 eurodiputats per al partit d'extrema dreta, que van acabar sent 4 arran del repartiment addicional d'escons que es va fer després del Brexit a finals de gener del 2020. 

Vox ha tingut un creixement exponencial des que va estrenar-se en uns comicis europeus, el 2014, quan va rebre 246.833 vots, l'1,57% del total a Espanya. La llista liderada aleshores per Aleix Vidal-Quadras no va obtenir representació en unes eleccions en què la participació va assolir el 43,81%. 

Erigida ara en la tercera força a Espanya, Vox formarà part de la família dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), el grup ultraconservador al qual pertany la formació neofeixista de la presidenta italiana, Giorgia Meloni.

Tan bon punt s'han fet públics els resultats, el líder de la formació, Santiago Abascal, ha demanat a Sánchez que convoqui eleccions. "Que faci com a França i a Bèlgica i dissolgui les corts i convoqui els espanyols a les urnes", ha reclamat. 

El cap de llista de Vox, Jorge Buxadé, ha aconseguit millorar els resultats que va obtenir el 2019 a les eleccions europees (Efe/Rodrigo Jiménez)

L'influencer ultra Alvise Pérez fa bons els pronòstics i serà eurodiputat

L'extrema dreta ha tingut en aquestes europees una segona papereta que, finalment, ha cotitzat a l'alça: la de l'agrupació d'electors S'ha Acabat la Festa, liderada per l'influencer ultra Alvise Pérez --el seu nom real és Luis Pérez--.

Fa una setmana, el CIS ja apuntava que un de cada cinc votants de Vox optaria per SALF i li pronosticava dos eurodiputats, un menys dels que ha aconseguit finalment. 

Lluny de retrocedir, el partit d'Abascal ha continuat creixent, però potser menys del que ho hauria fet sense aquesta nova llista liderada per un candidat que té centenars de milers de seguidors a les xarxes i que ha aconseguit captar l'atenció --i el vot-- de milers d'electors joves.

S'ha Acabat la Festa ha aconseguit 796.560 vots, el 4,58% del total, i se situa com la sisena llista més votada, per darrere de PP, PSOE, Vox, Ara Repúbliques-ERC i Sumar.

De moment, no se sap si aquesta formació anirà per lliure o decidirà integrar-se a la família de l'extrema dreta populista (ID) --on s'inclouen els partits de Marine Le Pen i Matteo Salvini-- o a la dels ultraconservadors (ECR), a la qual pertany Vox.

Des d'una discoteca de Madrid on ha seguit la nit electoral, Alvise Pérez ha denunciat que els polítics "s'han oblidat del poble" i que ells, ha dit, no ho faran. "Espanya s'ha convertit en la festa dels criminals, dels corruptes i dels mercenaris, i hi ha molts espanyols anònims que en pateixen les conseqüències", ha assenyalat. 

L'influencer ultra Alvise Pérez suma més d'un milió de seguidors entre Instagram i Telegram, i ha aconseguit entrar al Parlament Europeu (Efe/Raúl Caro)

Alvise Pérez va començar a UPyD per "lluitar contra el bipartidisme" i va saltar a Ciutadans com a assessor de Toni Cantó i cap de gabinet dels taronges a les Corts Valencianes. Amb l'ensorrament del partit, va començar a acostar-se a Vox i va engegar el seu projecte autònom, un canal de Telegram que porta el seu nom.

A través de publicacions incendiàries i notícies falses, Alvise Pérez ha anat acumulant seguidors a les xarxes i ha anat marcant perfil propi per distanciar-se de Vox. Twitter --ara X-- va esborrar definitivament el seu compte per "amenaces" a altres usuaris, però manté més de 800.000 seguidors a Instagram i mig milió de fidels a Telegram.

Catalunya: més de 200.000 vots per a l'extrema dreta

A Catalunya, les dues llistes de l'extrema dreta han aconseguit 215.193 vots, el 8,99% del total. En concret, Vox ha obtingut 147.894 sufragis, el 6,18%, i S'ha Acabat la Festa n'ha aconseguit 67.299, el 2,81%.

Vox es va situar com a sisena força a les europees del 2019 a Catalunya amb 68.286 vots, l'1,99% del total. Ara creix en vots i puja fins a la cinquena força. El 2014, Vox tan sols va sumar 7.854 vots, el 0,31%. 

Tot i el creixement en les europees, la formació liderada per Santiago Abascal ha obtingut ara 70.000 vots menys respecte del 12M, la darrera ocasió en què els catalans van acudir a les urnes amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya. Aleshores Vox va aconseguir 218.121 vots, el 7,67% del total, i va mantenir els 11 diputats al Parlament. 

Cal tenir en compte, però, que el comportament dels electors no és el mateix en unes europees que en unes eleccions al Parlament, a les Corts espanyoles o en les municipals.

Encara sobre el 12M, cal tenir en compte que l'extrema d'Aliança Catalana va irrompre al Parlament i va obtenir 118.000 vots. La suma dels vots que va obtenir la llista de Sílvia Orriols i Vox a la cambra catalana va ser de 336.000 i, ara, l'extrema dreta s'ha quedat lluny d'aquests registres.
 


L'extrema dreta puja a les 4 demarcacions

L'extrema ha obtingut 161.757 vots a la demarcació de Barcelona, el 8,86% del total: 109.839 per Vox i 51.918 per S'ha Acabat. Aquí el 2019 Vox va aconseguir 50.487 sufragis, l'1,99% del total.

A la demarcació de Tarragona, les dues llistes de l'extrema dreta han sumat 26.691 vots, l'11,26% del total: 18.704 per Vox i 7.987 per S'ha Acabat. Fa cinc anys, aquí Vox va aconseguir 9.357 sufragis, un 2,6% del total.

Vox ha obtingut 12.154 vots a la demarcació de Girona i, S'ha Acabat, 4.630. En total, les dues formacions d'extrema dreta han sumat 16.784 sufragis, el 7,9% del total. El 2019, Vox va obtenir 5.361 vots a les comarques gironines, un 1,6%. 

A la demarcació de Lleida, les dues llistes de l'extrema dreta han obtingut 9.955 vots, el 8,36% del total: 7.197 per Vox i 2.764 per S'ha Acabat. El 2019, aquí Vox va aconseguir 3.081 sufragis, l'1,52% del total.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaVoxEleccions europees 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut