Resultats del sondeig de 3Cat per a les eleccions europees 2024

Sondeig 3Cat: frec a frec de PP i PSOE amb l'extrema dreta a l'alça, i victòria del PSC a Catalunya

ERC, PP i Junts es disputarien la segona posició a Catalunya amb menys d'un punt de diferència entre les tres formacions

Arnald Prat Barnadas/Leyre OrtigosaActualitzat

El Partit Popular guanyaria les eleccions europees d'aquest diumenge amb el 32,4% dels vots i entre 21 i 23 eurodiputats, segons el sondeig de 3Cat. El PSOE quedaria en segona posició amb 30,2% de les paperetes i entre 20 i 22 escons.

Els resultats variarien força dels de fa cinc anys, quan els populars van quedar 10 punts per darrere dels socialistes, que van guanyar còmodament amb 20 representants i més del 32% dels vots.

Vox, segons aquesta estimació, obtindria el tercer lloc i el 10,4% dels sufragis, una xifra que li atorgaria entre 6 i 7 escons. El partit d'extrema dreta milloraria així els resultats respecte a l'última convocatòria europea, en què va rebre poc més del 6% i tres representants.

A Catalunya, el PSC obtindria una victòria contundent amb més del 30% dels vots, a molta distància dels que es disputarien la segona posició: ERC, PP i Junts.


Sumar i Podem, quarta i cinquena forces

La quarta força --a més distància en nombre de vots, amb el 6,3%-- seria Sumar, que tindria entre 3 i 4 eurodiputats. La formació de Yolanda Díaz hauria quedat a poca distància de Podem. La candidatura liderada per Irene Montero assoliria entre 2 i 3 representants i el 4,4% de les paperetes.

Les dues formacions, que en aquesta convocatòria han anat per separat, sumarien una forquilla entre 5 i 7 eurodiputats. En els últims comicis europeus, sota el nom d'Unides Podem, aquest mateix espai en va treure 6. 

 

Ara Repúbliques, l'aliança encapçalada per ERC amb EH Bildu, BNG i Ara Més, optaria a mantenir els seus tres representants al PE, tot i que cau en percentatge de vot i passa del 5,6% dels vots al 4,3%. 

Una de les sorpreses del sondeig de 3Cat és la irrupció de l'influencer ultra Alvise Pérez. Amb una campanya centrada en les xarxes socials, la seva candidatura S'ha Acabat la Festa hauria aconseguit el 3,9% de les paperetes i entre 2 i 3 representants a l'Eurocambra.

Els representants de Pérez, sumats als de Vox, confirmarien el fort creixement de l'extrema dreta, un fenomen que es preveu que es repliqui a tota la UE en aquesta jornada electoral.

Per la seva banda, Junts perdria un diputat respecte al 2019 i Toni Comín seria l'únic eurodiputat de la formació després de rebre el 2,1% dels sufragis, més de dos punts per sota que fa cinc anys.

Per últim, la coalició CEUS --que aglutina el PNB, Coalició Canària, el PI balear i els navarresos de Geroa Bai-- també assegura l'escó de la seva cap de llista, Oihane Agirregoitia.

Ciutadans, que fa cinc anys va fer els millors resultats en unes europees amb el 12% de les paperetes, no obtindria cap representant.

A Espanya es reparteixen 61 eurodiputats en aquests comicis, 7 més que a les europees de fa cinc anys a causa de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El PSC guanyaria les eleccions a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, la llista del PSC-PSOE guanyaria les eleccions amb el 31,2% dels vots, d'igual manera que ho va fer fa menys d'un mes en les eleccions autonòmiques. Aquest cop, però, en uns comicis europeus on no obtenia una victòria des del 2009. 

Els resultats dels socialistes creixen gairebé nou punts respecte a fa cinc anys, quan assolien prop de 760.000 vots, el que es traduïa en un suport del 22,06%.

En la pugna per la segona posició, es produiria un triple empat entre ERC, el PP i Junts, amb menys d'un punt de diferència entre les tres formacions. La llista que encapçala Diana Riba --en coalició amb EH Bildu, BNG i Ara Més-- obtindria el 13,2% de les paperetes, vuit punts per sota que en les últimes europees.

 

Els populars liderats per Dolors Montserrat aconseguirien un 12,7% a Catalunya, la qual cosa suposaria un increment de 7,5 punts i segueixen la tendència a l'alça de les catalanes. De fet, fa cinc anys només assolien prop de 176.000 vots el que representava el 5,16% del total. 

La llista que encapçala Toni Comín obtindria un 12,5% dels vots, un retrocés de més de 16 punts respecte a les eleccions del 2019, on Junts es proclamava vencedor amb el 28,63%. Seria la davallada més significativa de la nit electoral.

El marge d'error de la mostra a Espanya és d'un 1% i a Catalunya del 3%, la qual cosa pot fer variar els resultats finals, especialment en la segona posició dels comicis a escala catalana.

Com a cinquena força, hi hauria Vox amb el 6,8%, amb un augment de gairebé cinc punts respecte al 2019 i en sintonia amb el creixement de l'extrema dreta a Europa.

Comuns Sumar superaria Podem i obtindria un suport del 6,2% a Catalunya. Tot i això, el partit d'Irene Montero es quedaria molt a prop amb un 5,8%.

Finalment, Ciutadans no arribaria a l'1% dels vots dels catalans i desapareixeria de les institucions europees i la candidatura d'Alvise Pérez obtindria el 2,7% dels sufragis.


Els possibles guanyadors, per comunitats autònomes

A escala territorial, el sondeig de 3Cat assenyala que la victòria del Partit Popular es reflectiria en la majoria de les comunitats autònomes (11) i esborraria el vermell socialista que cobria la península fa cinc anys:

 

Tot i això, el PSOE guanyaria a sis comunitats: Catalunya, el País Basc, Navarra, Astúries, les Illes Canàries i Extremadura. En aquesta última, però, hi podria haver un empat entre populars i socialistes.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuEleccions europees 2024
Anar al contingut