Vessaments d'aigües fecals a Castelldefels: un problema ecològic i de salut pública

L'Ajuntament ha advertit que emprendrà mesures legals contra l'Agència Catalana de l'Aigua si no hi posa remei d'una vegada

RedaccióActualitzat

Part de la platja de Castelldefels i l'estanc de l'Olla del Rei tenen, des de fa anys, vessaments d'aigües fecals que són cada cop més freqüents i que veïns i ecologistes han denunciat també de manera reiterada.

En rius i rieres i al mar, només hi haurien d'arribar les aigües pluvials i les fecals haurien d'anar, mitjançant una xarxa separada, a la depuradora, però no és així.

Cada cop que plou, arriben a la platja de Castelldefels aigües residuals barrejades amb les de les clavegueres de la ciutat, i fins i tot excrements. 

 

Vessaments d'aigües fecals a Castelldefels: un problema ecològic i de salut pública
Imatge d'un dels vessaments, enregistrada per un veí

 

Ecologistes en Acció ha apuntat que un dels problemes és que el sistema de bombejat d'aigües residuals cap a l'estació depuradora de la Murtra, entre Gavà i Viladecans, ha quedat obsolet i insuficient, cosa que provoca incidències i avaries contínues.

En concret, entitats veïnals i ecologistes asseguren que han tingut set incidències en els darrers onze mesos, en cinc de les quals hi van haver abocaments d'aigües fecals, i que cada cop són més freqüents. 

Per denunciar-ho, les entitats de la comarca Ecologistes en Acció o Quercus; i veïnals, com l'AV de Gavà-Mar i la Plataforma Salvem l'Olla del Rei o Aturem el Pla de Ponent han fet aquest dissabte una marxa amb banderes negres, taüts i excrements gegants fets de cartró per il·lustrar la seva "indignació" per aquest fets. 

 

Ester Roura, una de les manifestants, explica que ha vist fins a tres quilòmetres d'aigües fecals amb tota mena de residus:

"Era una capa de quatre dits amb caques flotants i plena de tovalloletes, de tampons... Fastigós."


Absència de xarxa separativa d'aigües a Gavà

El problema és que, malgrat que Castelldefels sí que té una xarxa que separa les aigües pluvials i les residuals, els municipis del voltant, no. 

Aquesta absència de xarxa separativa d'aigües a Gavà provoca que les aigües de pluja es barregin amb les fecals en un sol tub, que va cap a la depuradora de la Murtra. A més a més, es tracta d'un sistema que té avaries contínues. 

Davant d'aquesta situació, Jaume Grau López, d'Ecologistes en Acció, apunta cap a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com a responsable d'aquesta situació:

"L'ACA, que és la unitat gestora de les aigües residuals, no ha fet cap sistema de retenció d'aquest accés d'aigües i després enviar-ho a la depuradora, un cop passa un episodi de pluja. De fet, hi ha el nostre informe de banderes negres. Ja fa més de 10 anys que estem incloent les platges del Baix Llobregat com a punts crítics."

 

 

 

I si les inversions no arriben, l'Ajuntament preveu denunciar l'ACA, tal com ha dit Clara Quirante, regidora de Platges del consistori de Castelldefels:

"Les infraestructures no estan fent totes les inversions necessàries al col·lector i a l'estació de bombejat. Si no millora, estudiarem prendre accions legals."


Un problema ambiental i de salut pública

Els abocaments no només afecten l'ecosistema marí, sinó també algunes rieres i han arribat fins a l'Olla del Rei, inclosa en el catàleg de zones humides de Catalunya. Per això, reiteren que el més important és que és un greu problema ecològic.  

Claudio Bracho, biòleg i membre de la Plataforma Salvem l'Olla del Rei, explica que els vessaments d'aigües residuals que es produeixen de manera reiterada posen en perill espècies protegides, així com l'hàbitat de la llacuna. 

"Comporten mortalitats massives de peixos i un estat de les aigües realment lamentable."

 

 

 

Les entitats ecologistes afirmen que no només es tracta d'un problema ambiental, sinó també de salut pública ja que es poden produir "infeccions severes". Segons han explicat, un d'aquests múltiples vessaments va ser durant el confinament i suposadament no es va avisar perquè no afectava la qualitat del bany.

ARXIVAT A:
EcologiaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut