Vaga indefinida dels treballadors del 061, que volen dependre del SEM i no de Ferrovial

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 85% per a l'aturada, que ha començat aquest dilluns a les onze de la nit

RedaccióActualitzat

Els treballadors del 061, unes 700 persones a tot Catalunya, estan en vaga indefinida per reclamar una millora de les condicions laborals.

Es tracta dels tècnics de la primera línia de resposta del telèfon 061, que també gestionen els recursos que cal activar, per exemple, una ambulància. Estan sota el paraigua del conveni de telemàrqueting i cobren poc més del salari mínim interprofessional.

L'aturada ha començat aquest dilluns a les onze de la nit. Els treballadors, que ara estan externalitzats, reclamen que els contracti directament el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), és a dir, la Generalitat. Actualment depenen d'una empresa: Ferrovial.

Els treballadors, que es reivindiquen com a servei essencial, demanen una planificació dels torns a un any vista i amb horaris fixos. A més, també volen una reducció del nombre total d'hores de la jornada completa, la limitació de dies consecutius treballant i una "paga Covid" per compensar el sobreesforç fet durant la pandèmia.

El SEM s'ha desmarcat de les negociacions.

 

Després que divendres passat va acabar sense acord l'última mediació entre el comitè d'empresa i Ferrovial, els sindicats van decidir mantenir la vaga. La Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 85% per a l'aturada.

Els sindicats retreuen al SEM que no s'hagi implicat en les negociacions. Consideren que, encara que els treballadors estiguin contractats per Ferrovial, el SEM forma part del conflicte, però no ha estat present en les reunions entre treballadors i empresa.

El contracte entre Salut i Ferrovial pel telèfon 061 del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va renovar-se el novembre de l'any passat. Paral·lelament, l'empresa també tenia amb Salut el contracte dels rastrejadors de Covid, que va decidir trencar a finals del 2020.

 

Una cinquantena de treballadors s'han concentrat aquest dimarts davant de la seu del Sistema d'Emergències Mèdiques a l'Hospitalet de Llobregat. El president del comitè d'empresa, Sergi Arbonès, ha dit que tot i l'acord amb la CUP per a la investidura de Pere Aragonès d'internalitzar el 061, no hi hagi hagut "cap moviment".

"Hi ha molta eventualitat, molta rotació de personal encadenant contractes temporals per no fer-los fixes. Aquest servei no s'apren en dos dies, requereix d'una experiència i professionalització que no ens donen", ha dit Arbonès

Yolanda Guerrero, de la CGT, ha reclamat la internalització del servei: "Volem deixar de pertànyer a empreses de telemàrqueting i establir-nos al SEM".

Anar al contingut