Polèmica pel contracte de Salut amb Ferrovial pels rastrejadors de Covid-19 a Catalunya

Metges i personal d'infermeria s'indigen per l'adjudicació del servei a una empresa privada i Salut treballa per revertir-ho

Actualitzat

La Generalitat treballa per revertir el contracte adjudicat a una filial de l'empresa Ferrovial per fer el rastreig i seguiment de casos positius de coronavirus i els seus contactes.

L'objectiu, segons fonts del Departament de Salut, és tenir una alternativa millor al més aviat possible. 

L'adjudicació a Ferroser, per un import de gairebé 18 milions d'euros i en ple estat d'alarma, ha indignat els professionals sanitaris i també l'oposició. 

Metges i personal d'infermeria consideren un error l'adjudicació del servei a una empresa privada i exigeixen a Salut que rectifiqui. Demanen que sigui el personal de l'atenció primària qui controli els casos positius de Covid, com han fet fins ara.

El Col·legi de Metges ha exigit a la Conselleria de Salut que "reverteixi la decisió errònia de fer que una empresa, Ferrovial, faci la gestió dels rastrejadors de la Covid-19".

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha fet una piulada on ha criticat la decisió, que encara no ha estat publicada als portals de transparència del govern, assegurant que la gestió l'ha de fer l'atenció primària "per lògica, per coherència i per més seguretat clínica".


També n'ha parlat, des de l'Hospital Clínic, l'epidemiòleg Antoni Trilla:

"Sempre hi ha algú que ha de parlar cara a cara amb algú per entendre què ha passat. Una part important d'aquest rastreig ha de tenir un component de proximitat, aquesta proximitat pot estar en diferents llocs, però jo entenc que l'atenció primària és un dels llocs més adients en aquests moments."

El sindicat Infermeres de Catalunya ha enviat una carta a la consellera Alba Vergés en què qualifica de molt greu el contracte milionari per una feina que poden fer des del sistema públic de Salut.

Jessica Morillas, presidenta del sindicat, ha criticat, a més, que aquesta setmana el Departament hagi anunciat la contractació de 436 nous professionals per a l'atenció primària, dels quals només 21 són personal d'infermeria.

"Ens sembla molt greu la contractació milionària d'empreses privades per dur a terme tasques que poden fer els professionals d'atenció primària."

Segons el sindicat, durant la pandèmia el personal d'infermeria ha tingut un "paper fonamental" en la detecció de virus i ha assumit el seguiment dels casos notificats que no requerien ingrés hospitalari

Personal d'un CAP de Girona desinfectant-se després de treure mostres per a proves PCR (ACN/Marina López)

 

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha dit que escoltaran les queixes per si cal fer marxa enrere. Són declaracions a Ser Catalunya:  

"El que demano és que els escoltem, en parlem i, si cal, modifiquem el que haguem de modificar."

L'adjudicació s'ha fet sense concurs públic, per la via d'urgència, avalada per la situació d'alarma.

Ferrovial ja gestiona altres serveis del govern, com el telèfon d'atenció sanitària 061 i el manteniment de la seu del Sistema d'Emergències Mèdiques i d'alguns centres d'assistència primària propietat de l'Institut Català de la Salut.

Vistes les crítiques, el Departament de Salut ha citat els col·lectius sanitaris implicats a una reunió aquest dilluns al migdia. Salut, de moment, no ha donat explicacions, però els socis de govern i la mateixa Esquerra Republicana, per boca de la portaveu, Marta Vilalta, han demanat una rectificació:

"Tot i haver-ho fet tot correctament ens hem conjurat per poder buscar les alternatives, revertir aquest contracte."

 

El PSC reclama al Departament de Salut que expliqui els criteris per l'externalització del rastreig de contactes de coronavirus. La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha criticat que el govern dedica "només 4,5 milions d'euros a reforçar la sanitat primària" i adjudiqui per 17,5 milions d'euros a una filial de Ferrovial aquest servei, "quan el que toca és enfortir CAPs i ambulatoris que són els que hauran de cuidar-nos i estar al servei".

Per la seva banda, els comuns han demanat la compareixença de la consellera de Salut, Alba Vergés, a la comissió de Salut del Parlament perquè expliqui l'externaltizació d'aquesta tasca. En roda de premsa telemàtica, la líder de CatECP, Jéssica Albiach, ha demanat explicacions dels motius per subcontractar "a dit" la filial de Ferrovial, i ha assegurat que "trenca consensos consolidats durant setmanes".

"Les externalitzacions i les retallades l'únic que fan és afeblir el model de sanitat pública."           

D'altra banda, els comuns han demanat que es reordenin prioritats dins els pressupostos per fer front a les prioritats "més urgents".

La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, FAVB, ha constatat que el "saqueig" a la sanitat pública segueix amb el contracte del rastreig de casos de Covid-19 a una filial de Ferrovial, una mostra, ha dit, que "la nova normalitat té més a veure amb la vella normalitat que amb un plantejament seriós de la política sanitària".

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus ERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut