El cos del Loonkiito el van recuperar membres dels Serveis de Fauna de Kènia en un poblat massai (Lion Guardians/ Philip J. Briggs)
El cos del Loonkiito el van recuperar membres dels Serveis de Fauna de Kènia en un poblat massai (Lion Guardians/ Philip J. Briggs)

Uns pastors massais maten amb llances el Loonkito, el lleó en llibertat més vell de Kènia

L'animal, que tenia 19 anys, era el lleó en llibertat més vell de tot el continent africà i potser del món

RedaccióActualitzat

Un grup de pastors massais kenians han matat amb llances el lleó Loonkito, el lleó mascle de més edat que vivia en llibertat a Kènia, i es creu que a tot Àfrica.

Els fets van passar aquest dimecres a la localitat d'Olkelunyiet, a prop del parc nacional d'Amboseli, al sud de Kènia. Segons les autoritats, el lleó va entrar dimecres a la nit a la població per buscar menjar i es va acostar al bestiar d'un estable. No va tenir temps d'atacar cap animal, perquè abans un grup de pastors el van atacar amb llances. Una se li va clavar al cap i el va matar a l'instant.

Segons ha denunciat el grup de conservació de la fauna de l'Àfrica Lion Guardians, el Loonkito tenia 19 anys i era "el lleó mascle més antic del nostre ecosistema". La majoria dels lleons viuen una mitjana de 13 anys en estat salvatge. El Loonkito havia sobrepassat aquesta edat i, en els últims mesos, els guardians del parc l'havien vist envellit i molt fràgil.

La sequera que castiga els últims anys aquesta part d'Àfrica impulsa els animals a acostar-se a nuclis poblats a la recerca d'aliment.

En aquesta ocasió, el vell lleó va intentar buscar alguna presa en el ramat dels massais. Asseguren que va entrar al poble sol i que feia dies que caminava lluny del seu esbart.

Segons el portaveu del Servei de Vida Silvestre de Kènia (KWS), Paul Jinaro, "l'animal va entrar al tancat a les nou del vespre i els pastors el van atacar amb llances abans que ell pogués arribar al bestiar. Estava molt dèbil, per la seva edat avançada, i va morir per les ferides al cap".

El cos del Loonkiito el van recuperar membres dels Serveis de Fauna de Kènia (KWS).

 

 

La gran majoria de lleons en llibertat viuen a l'Àfrica. Només un petit nombre viuen a l'Índia, segons la World Wildlife Federation.

Entitats conservacionistes de la fauna africana demanen més mesures per protegir la vida salvatge al continent. Paula Kahumbu, directora de WildlifeDirect, assegura que estem "en un punt de ruptura del conflicte entre humans i vida salvatge i s'ha de fer molt més per preservar els lleons, que s'enfronten a l'extinció".

En l'actualitat queden uns 30.000 exemplars de lleons africans i les poblacions continuen decreixent any rere any. Entre 1993 i 2014 la població de lleons es va reduir en un 43%, afectats per la pèrdua dels seus hàbitats naturals i els conflictes amb grups humans, com ha estat el cas del Loonkito.

Ara fa dos mesos també va morir un altre lleó icònic, el Snyggve, conegut com "el rei del Serengeti".

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientÀfrica
Anar al contingut