La imatge del carrer Roger de Flor en flames, el 16 d'octubre del 2019, apareix en un vídeo de la convenció republicana de Trump
La imatge del carrer Roger de Flor en flames, el 16 d'octubre del 2019, apareix en un vídeo de la convenció republicana de Trump

Una imatge dels disturbis postsentència a Barcelona es cola a la convenció de Trump

El 324.cat ha verificat que una seqüència dels aldarulls de l'octubre del 2019 a Barcelona s'ha utilitzat en el muntatge d'un vídeo dels republicans per atiar la por davant d'una possible victòria de Joe Biden

Actualitzat

La convenció republicana que ha proclamat Donald Trump candidat a la reelecció ha tingut un missatge molt clar: si guanya el demòcrata Joe Biden, la gent no es podrà defensar ni estarà segura a casa seva.

Per reforçar el discurs de la por, l'equip dels republicans ha produït vídeos de testimonis alertant d'un suposat augment de la criminalitat per les protestes socials. Com aquest de les germanes Madeleine i Catalina Lauf --exassessora del Departament de Comerç del gabinet de Trump:

 

"Això és una prova de l'Amèrica de Biden: aldarulls, crim... La llibertat està en joc. Aquestes seran les eleccions més importants de la nostra vida."

 

Les imatges de recurs dels disturbis han alertat un membre de l'equip d'Informatius de TV3: una de les seqüències podria correspondre a uns aldarulls de Barcelona, concretament a partir del minut 4.16.

El periodista s'ha adonat que el carrer podria assemblar-se més a un de Barcelona que a un d'una ciutat dels Estats Units, pel contenidor, els vehicles i l'arquitectura dels edificis adjacents.

El contenedor envoltat per les flames s'assembla als utilitzats pels serveis de BCNeta
El contenidor envoltat per les flames s'assembla als utilitzats pels serveis de BCNeta (RNC)

Davant la sospita, hem iniciat un procés de verificació.

Amb una cerca inversa d'imatges a Google, aquest fotograma no dona cap resultat exacte. No obstant, a l'àrea de resultats similars, apareixen fotografies de la nit del 16 d'octubre del 2019 al carrer Roger de Flor de Barcelona.

 

El carrer Roger de Flor en flames

Aquesta va ser la tercera jornada de disturbis per les protestes postsentència a la ciutat, amb la Gran Via i els carrers Roger de Flor i Nàpols com a epicentre de les barricades.

 

El vídeo publicat per la periodista Anna Punsí mostra el carrer Roger de Flor en flames. S'hi distingeix el cartell de l'establiment Colmado Buendía: amb l'eina Street View de Google, comprovem que se situa al número 139 del mateix carrer.

Uns números més avall, concretament al 113 --cantonada amb la Gran Via--, el mapa ens mostra un portal i dos locals amb les persianes pintades, disposats de forma semblant a la imatge de la campanya republicana.

La ubicació dels arbres i, sobretot, la forma arquitectònica de l'edifici corroboren que es tracta de la mateixa ubicació.

El grafiti de color blanc que es veu a la imatge és el mateix que el del fotograma de la campanya de Trump
El grafiti de color blanc que es veu a la imatge és el mateix que el del fotograma de la campanya de Trump (Google Maps)

La darrera verificació

Un equip de TV3 va enregistrar els aldarulls al carrer Roger de Flor la nit del 16 d'octubre del 2019. En aquesta ubicació, van entrevistar un veí a qui se li va cremar el cotxe.

Els fotogrames que reproduïm a continuació demostren que hi va haver incendis de barricades a l'altura de Roger de Flor, número 113, just davant dels portals amb grafitis que apareixen al vídeo.

S'esvaeixen els dubtes, doncs, que les imatges utilitzades a la convenció republicana de Trump corresponen als aldarulls del 16 d'octubre del 2019 a Barcelona, amb o sense el coneixement dels responsables de la campanya.

Imatge de les flames al carrer Roger de Flor, a l'alçada del número 113, cantonada amb la Gran Via
Imatge de les flames al carrer Roger de Flor, a l'altura del número 113, cantonada amb la Gran Via, on es distingeixen els portals pintats del vídeo de Trump (CCMA)
Imatge de les flames al carrer Roger de Flor, a l'altura del número 113, cantonada amb la Gran Via, on es distingeixen els portals pintats del vídeo de Trump (CCMA)

 

El mitjà digital BuzzFeed ha localitzat la font de la seqüència del vídeo de la campanya amb una cerca al banc d'imatges de Shutterstock i a Getty Images i, efectivament, els clips corresponen als aldarulls del 16 d'octubre del 2019 al carrer Roger de Flor.

TV3 ha consultat a la direcció de la campanya del Partit Republicà si són coneixedors que es tracta de disturbis a Barcelona i no als Estats Units. Encara no n'hem obtingut una resposta.

 

La tercera nit d'aldarulls postsentència

El 16 d'octubre del 2019, la tercera jornada de protestes per la sentència del procés, es va convocar una concentració massiva a la plaça Monumental, que va transcórrer sense incidents.

Un cop dissolta, alguns manifestants es van traslladar al Departament d'Interior, al carrer Diputació 355, on hi va haver enfrontaments amb la policia i es va calar foc als contenidors i als cotxes aparcats a la zona. Els disturbis van tenir rèpliques al carrer Roger de Flor.

 

Aquella nit es va saldar amb una vintena de persones detingudes arreu de Catalunya i 32 ferits atesos pel SEM a Barcelona.

 

Donald Trump: "Amèrica o socialisme"

Més enllà d'aquesta relliscada, la convenció del Partit Republicà que ha proclamat l'actual president dels Estats Units candidat a la reelecció ha donat un missatge molt clar: "Amèrica o socialisme".

Els sondejos preveuen que Joe Biden arrabassarà la presidència a Donald Trump. La convenció ha volgut lloar la gestió de la pandèmia --tot i que els Estats Units lideren el rànquing mundial de morts-- i ha dibuixat un futur caòtic si el pròxim mandat és per als demòcrates.

Trump confia la seva reelecció al discurs de la por
Trump confia la seva reelecció al discurs de la por (Reuters)

Un dels protagonistes de la convenció ha estat el matrimoni McCloskey, per reforçar el missatge de la por.

El 28 de juny es va fer viral una imatge de la parella armada amb un rifle i una pistola, increpant uns manifestants del moviment Black Lives Matter quan circulaven per davant de la seva mansió.

 

 

El matrimoni assegura que "els demòcrates fomenten l'anarquia als carrers" i que volen "protegir els criminals dels ciutadans honestos".

Mark McClosekey i Patricia McClosekey van apuntar els manifestants amb una metralleta
Mark i Patricia McCloskey van apuntar els manifestants de Black Lives Matter amb armes (CCMA)

Un altre dels vídeos més comentats de la convenció és el que elogia la gestió de Trump amb la Covid-19.

 

 

Però, per sobre de tot, el missatge de la convenció ha estat el de la por, por davant la convicció que els demòcrates volen transformar els Estats Units en una "nova Cuba comunista", en paraules de Kimberly Guilfoyle --assessora de la campanya republicana i parella de Donald Trump Jr.

"No permeteu que destrueixin les vostres famílies, les vostres vides i el vostre futur. No deixeu que matin les generacions futures rentant-vos el cervell i dient-vos que no sou prou bons."

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut