Trump rectifica: ara demana fer servir la mascareta i alerta que la Covid-19 pot empitjorar
Donald Trump ha canviat de to i de retòrica sobre la Covid-19 (Reuters/Leah Millis)

Trump rectifica i ara demana l'ús de la mascareta i alerta que la Covid-19 pot empitjorar

El president "implora" als joves que evitin trobades multitudinàries en interiors el dia que la malaltia causa més de 1.000 morts als Estats Units

Juli Rodés AlmerActualitzat

Canvi de to i canvi de missatge de Donald Trump. El president dels Estats Units ha rectificat i, per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, ha recomanat utilitzar la mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.

"Estem demanant que tothom porti mascareta, que tingui mascareta quan no pugui distanciar-se socialment. Tant si us agrada com si no, la mascareta té un impacte, té un efecte. I necessitem tot allò que tinguem."


A més, també ha canviat el to sempre optimista del seu -escàs- discurs sobre la Covid-19 i ha reconegut sense embuts que la situació segurament empitjorarà abans de redreçar-se. 

"Probablement, per desgràcia, empitjorarà abans de millorar. No m'agrada dir-ho, però les coses són així."


Trump ha comparegut -sense mascareta- a la sala de premsa de la Casa Blanca per primera vegada en mesos. I ho ha fet sol, sense assessors mèdics ni responsables de la lluita contra el coronavirus.

 

Trump recomana ara l'ús de la mascareta i mantenir les mesures d'higiene (Reuters/Leah Millis)


Després d'haver convertit l'ús de la mascareta en una qüestió política, partidista, ha insistit a recomar-ne l'ús i a seguir les mesures d'higiene.

"Renteu-vos les mans cada vegada que pugueu fer-ho", ha dit.


I s'ha adreçat especialment als joves per demanar-los que evitin els interiors plens de gent.

"Implorem als joves nord-americans que evitin els bars i les reunions multitudinàries en interiors. Manteniu-vos segurs i sigueu intel·ligents."


La seva nova retòrica contrasta radicalment amb la que havia mantingut fins ara, amb crítiques a l'ús de la mascareta i crides a la reobertura de l'economia minimitzant els riscos de la pandèmia.

De fet, Trump no havia portat mai mascareta en públic fins fa uns dies, quan va visitar un hospital militar.

 

Primera imatge de Trump amb mascareta, l'11 de juliol, en un hospital militar (Reuters/Tasos Katopodis)


Aquest dimarts, en canvi, quan li han preguntat si se la posaria en un ascensor o estant amb un grup de persones, ha respost que sí: "La utilitzaré, amb molt de gust", ha dit. I ha afegit: "Tot allò que potencialment pot ajudar... és una bona cosa." 

Què ha portat el president dels Estats Units a fer aquest gir de 180 graus?

D'una banda, la Covid-19 està disparada i ha obligat a fer marxa enrere en la desescalada en diversos estats.

 

Trump ha tornat a la sala de premsa de la Casa Blanca per primer cop en mesos (Reuters/Leah Millis)


La situació de la pandèmia ha enfrontat Trump amb els experts que assessoren la Casa Blanca -als quals ha acusat de ser alarmistes- i, fins i tot, amb governadors del seu partit, el republicà, que han acabat recomanant mesures que Trump es negava a aplicar.

Aquest últim gir del president en el to i la retòrica arriba, d'altra banda, quan els sondejos sobre les eleccions del 3 de novembre el situen per darrere de Joe Biden, el candidat demòcrata a la presidència.


Més de 1.000 morts en un dia

La primera compareixença de Trump davant la premsa, en molt de temps, per parlar sobre la Covid-19 s'ha produït el mateix dia que la malaltia ha causat més de mil morts als Estats Units i s'han registrat més de 67.000 nous positius.

Fa setmanes que són el país amb més contagis -al voltant dels 4 milions- i amb més víctimes mortals, que ja són més de 140.000. 

I són el desè país del món en morts per cada milió d'habitants, amb xifres que gairebé igualen les de Xile o França.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Coronavirus
Anar al contingut