Pas inferior a Nules, a la Plana Baixa, totalment inundat aquest divendres al matí (EFE)
Pas inferior a Nules, a la Plana Baixa, totalment inundat aquest divendres al matí (EFE)

La llevantada provoca inundacions i problemes de trànsit al País Valencià

130 municipis han decidit tancar les escoles i suspendre les classes

Actualitzat

Al País Valencià i a les Terres de l'Ebre plou des d'aquest dijous a la tarda i en moltes vies de comunicació, cascos urbans i polígons industrials hi ha hagut inundacions.

Feia 18 anys que no plovia tant a les comarques de Castelló, que continua en alerta vermella. El balanç de precipitacions a primera hora d'aquest divendres és considerable: a Benicarló ja han caigut gairebé 250 litres per metre quadrat en menys de 20 hores, i a Torreblanca s'acosten als 200:

 

 

A Benicarló els bombers i la policia local han hagut de rescatar una vintena de conductors atrapats als seus vehicles. Aquest era l'aspecte dels carrers d'aquesta població:

 

A Borriana 40 persones han estat desallotjades de casa seva al barri de Sant Gregori, com a mesura preventiva, i han passat la nit en un poliesportiu. La principal preocupació de les autoritats és l'aigua que pugui baixar pels barrancs que van a parar a les rambles de moltes poblacions, entre les quals la Vall d'Uixó.

350.000 alumnes sense classe

Durant la nit totes les poblacions pròximes al mar, des d'Almenara fins a Benicarló, han vist els seus carrers negats pel temporal. Els bombers han hagut d'actuar en habitatges d'Onda, Moncofa, Vila-real i Alcoceber.

Més de 130 municipis valencians, inclosos la capital, Castelló de la Plana, Benicarló, Torrent, Vila-real i Vinaròs han suspès les classes. Més de 350.000 alumnes no aniran a escola aquest divendres.

Aquest divendres a la zona dels barrancs del Baix Maestrat estaran molt pendents perquè l'aigua acumulada no faci més mal del que ja ha fet.

 

Intenses pluges durant la tarda de dijous

A València, fins a les 9 del vespre, duien acumulats 170 litres per metre quadrat i, a Catalunya, Protecció Civil manté activades les alertes per possibles inundacions. Les autoritats valencianes han demanat màxima prudència a la ciutadania.

L'autovia V-31, una de les artèries principals d'entrada a la ciutat de València, va quedar inundada i embussada de cotxes. Polígons industrials com el d'Alfafar també van quedar inundats, amb algunes mercaderies surant enmig del carrer.

A Castelló de la Plana no funcionen els autobusos i a València el metro també ha tingut molts problemes. Hi ha pàrquings i centres comercials inundats i milers de nens s'han quedat sense classe. Les universitats, tant a Castelló com a València, també han suspès les classes.

 

 

A la fàbrica Ford d'Almussafes l'aigua ha entrat pel sostre i les goteres han obligat a parar els robots. L'empresa ha suspès el torn de nit oficialment per evitar el desplaçament als 2.000 treballadors.

El temporal puja des de València i a les comarques de Castelló es preveu que pugui arribar a deixar fins a 300 litres. Per això s'ha decretat l'alerta vermella.

 

En només 3 hores i mitja a Almenara, al sud de Castelló, han caigut 164 litres per metre quadrat, i a Sueca han descarregat 174 litres.

D'altra banda, les pluges podran ser intenses i superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts fins a la tarda de dissabte a les comarques de les Terres de L'Ebre, sobretot al Baix Ebre i el Montsià, i les del litoral i prelitoral de Tarragona i sud de Barcelona.

No es descarten inundacions a la costa pel mal estat de la mar.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut