El 2014 es va aprovar un acord que obria a les persones cegues la possibilitat d'exercir de jutges
El 2014 es va aprovar un acord que obria a les persones cegues la possibilitat d'exercir de jutges

Un valencià, la primera persona cega que aprova l'oposició per a jutge i fiscal

Héctor Melero Martí té 26 anys, és de Cullera i és cec total de naixement

Actualitzat

El valencià Héctor Melero Martí s'ha convertit en la primera persona cega a aprovar les oposicions de la carrera per a jutge i fiscal. Té 26 anys, és de Cullera i és cec total de naixement. Però això no l'ha frenat per convertir-se en la primera persona cega que serà jutge.

Melero, que es va llicenciar en Dret per la Universitat de Valladolid, va poder presentar-se a les oposicions després que, al maig del 2014, s'aprovés un acord que obria a les persones cegues la possibilitat d'exercir de jutges, segons ha recordat el Consell General del Poder Judicial.

Així es responia a la consulta feta per Gabriel Pérez Castellanos, una altra persona cega, sobre si podria accedir a la carrera judicial si superava les proves. La resolució, que ha pres per unanimitat la Comissió Permanent de l'òrgan de govern dels jutges, afegia que si aprovava les oposicions, s'haurien de fer les adaptacions necessàries per ocupar el càrrec.

"Un cops superats els processos, es procedirà a les adaptacions i ajustos raonables per les necessitats de les persones amb discapacitat de qualsevol tipus en els llocs de treball i en l'entorn laboral del centre o dependència pública on desenvolupin la seva activitat."

La decisió es va basar en un informe que recollia que l'article 49 de la Constitució obliga els poders públics a fer polítiques d'integració de les persones amb discapacitat i emparar-los en l'exercici dels seus drets.

 

La tecnologia, l'aliat per accedir a algunes proves

L'informe també conclou que són excepcionals els mitjans de prova "que exigeixin utilitzar la vista d'una manera insubstituïble" . En tot cas, conclou que ara hi ha instruments tecnològics que" fan fàcilment accessible qualsevol document a les persones cegues".

Anar al contingut