El vaixell saudita Bahri Yanbu, aquest dimarts, al port de Bilbao (TV3)

Un vaixell saudita carrega a Bilbao armes espanyoles per a la guerra del Iemen

Es tracta del Bahri Yanbu, que ja ha estat denunciat per diverses ONG en altres ocasions, al País Basc i a Cantàbria

Montserrat Vila/Juli RodésActualitzat

Càrrega d'armes, una altra vegada, en un vaixell de l'Aràbia Saudita atracat en un port espanyol. El Bahri Yanbu, de la naviliera estatal saudita Bahri, ha tornat a fer escala al port de Zierbena, a la ria de Bilbao, com ha pogut documentar i denunciar el bomber basc i activista Inaxio Robles, que el coneix molt bé.

 

 

En concret, fa gairebé tres anys que el coneix molt bé: des del 13 març del 2017, quan les seves conviccions pacifistes el van portar a negar-se a participar en el dispositiu de seguretat del vaixell, amarrat, com ara, al port de Bilbao, durant un altre carregament d'armes.

Des d'aleshores s'ha convertit en un referent en la lluita contra l'enviament d'armes a la guerra del Iemen, on l'Aràbia Saudita encapçala des de fa gairebé cinc anys una coalició internacional de suport al president Hadi i contra la revolta dels houthis que s'ha acarnissat especialment amb la població civil.

Enmig de la protesta d'activistes, el Bahri Yanbu ha aconseguit carregar cinc contenidors amb armes, a més de dos vehicles militars i dos de civils.

 

 

L'armament procedeix d'empreses espanyoles, com ha explicat Joseba Sanz, activista de La Guerra Comença Aquí:

"Els contenidors, un sembla que procedeix de València i els altres quatre, com ha estat la norma en les càrregues de la naviliera Bahri, de l'Aràbia Saudita, procedeixen de l'empresa EXPAL (Explosivos Alaveses), que ara està situada a Burgos, i normalment són projectils d'artilleria el que carreguen aquí."


El Bahri Yanbu va ser notícia, també, ara fa nou mesos, el maig de l'any passat, quan va atracar al port de Santander, a Cantàbria, i va ser denunciat per les ONG Amnistia Internacional i Passatge Segur.

Inaxio Robles lamenta que el vaixell torni a Bilbao, però celebra que la campanya iniciada el 2017 comenci a donar fruits:

"Sembla que ara, com que se'ls han començat a tancar altres ports, creuen que poden tornar aquí i que poden tornar a carregar aquí. Nosaltres els demostrarem que no és així: aquesta vegada han carregat, però farem tota la força possible per evitar que puguin carregar més vegades."


El Bahri Yanbu ja navega cap al port de Gènova, a Itàlia, on farà una altra escala i on ja l'esperen la protesta d'activistes de Greenpeace i possiblement, també, una vaga del port.

L'exportació a l'Aràbia Saudita d'armes fabricades a Espanya per ser utilitzades a la guerra del Iemen ha estat denunciada a la Haia per diverses ONG aquest desembre, amb la petició que sigui investigada per la Fiscalia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


Cinc anys de guerra contra la població civil

La guerra del Iemen va començar formalment el març de fa cinc anys, amb l'argument, defensat per l'Aràbia Saudita, sunnita, que els houthis, majoritàriament xiïtes, tenen el suport de l'Iran.

Els houthis s'havien alçat, inicialment, arran de la Primavera Àrab, contra el règim del president Saleh, que el febrer del 2012, per aquest motiu, va haver d'abandonar el país i el va deixar en mans de l'actual president, Hadi.

 

La campanya "La guerra comença aquí" denuncia l'ús d'armes espanyoles contra la població del Iemen (TV3)


La realitat del conflicte, però, més enllà de qüestions i interessos geoestratègics, és que les hostilitats s'han acarnissat especialment amb la població civil iemenita:

Save the Children calcula que només en els tres primers anys hi van morir 85.000 infants, i l'ONU l'ha qualificada de la pitjor crisi humanitària mundial, que hauria situat a la meitat els gairebé 30 milions de iemenites en risc de morir de fam.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut