Amnistia denuncia el pas per Espanya d'un vaixell saudita amb armes per al Iemen
El vaixell saudita Bahri Yanbu al port de Santander (Reuters)

Amnistia denuncia el pas per Espanya d'un vaixell saudita amb armes per al Iemen

El ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, assegura que el Bahri Yanbu transporta "armes no letals"

Juli RodésActualitzat

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat que aquest dilluns ha salpat del port de Santander un vaixell de bandera saudita que transporta armes per a la guerra del Iemen.

Segons aquesta ONG i el col·lectiu càntabre Pasaje Seguro, aquest fet converteix el pas per Santander del Bahri Yanbu en una violació del Dret internacional i de la legislació espanyola.

AI ho ha argumentat així en un missatge a Twitter:

"Un vaixell de la companyia naviliera estatal de l'Aràbia Saudita, el Bahri Yanbu, que transporta armes previsiblement destinades a ser usades al Iemen ha passat per diversos ports europeus. Cap estat de la UE hauria d'autorizar el transport d'armes on hi ha un risc que seran usades en crims de guerra i violacions de la llei internacional."

 

 

Pasaje Seguro Cantabria, per la seva banda, ha explicat que ha presentat una denúncia en el jutjat.

 

 

L'autoritat portuària de Santander s'ha limitat a reconèixer que el vaixell ha salpat aquest dilluns, sense donar-ne més detalls.

Des d'AI i Pasaje Seguro, en canvi, han afegit que ara, des de la península Ibèrica, es dirigeix al port saudita de Jeddah. I asseguren que el Bahri Yanbu va arribar a la capital de Cantàbria perquè no li van permetre atracar en el port francès de Le Havre, on no ha pogut carregar armes franceses.

 

Una patrullera francesa navega al voltant del Bahri Yanbu, divendres passat, mentre esperava poder entrar al port de Le Havre (Reuters)

 

Segons Amnistia, sí que havia carregat, abans, armament belga. En concret, munició per a armes petites i armes lleugeres.


Borrell: "Armes no letals"

L'escala del Bahri Yanbu a Bèlgica i la prohibició d'atracar a França l'ha confirmada aquest dimarts el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell.

Li han preguntat per aquesta qüestió quan participava en un esmorzar informatiu, a Madrid, com a cap de llista del PSOE a les eleccions europees del 26M.

 

El ministre d'Exterior en funcions, Josep Borrell, nega que el Bahri Yanbu porti armes per a la guerra del Iemen (EFE)

 

Malgrat haver deixat clar que volia parlar de temes europeus, no ha pogut evitar preguntes sobre aquest i altres temes de política exterior espanyola.

Borrell ha negat categòricament que el Bahri Yanbu transporti armes per a la guerra del Iemen.

De fet, ha assegurat que transporta "armes no letals" destinades a una exhibició que s'ha de fer en una fira d'armament dels Emirats Àrabs.

I ha remarcat que des de l'arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa "no hi ha hagut cap tipus de venda d'armes a l'Aràbia Saudita" i el govern espanyol "no ha autoritzat cap venda" d'aquest tipus.

La venda d'armes a l'Aràbia Saudita per part del govern presidit per Sánchez, en compliment d'un contracte signat pel govern presidit per Mariano Rajoy, va ser motiu d'un debat parlamentari en el Congrés dels Diputats.

 

Protestes a la ciutat francesa de Le Havre, divendres passat, contra l'entrada a port del vaixell saudita Bahri Yanbu (Reuters)

 

Ha explicat, a més, que la negativa de França a donar port al Bahri Yanbu va ser deguda a les protestes ciutadanes convocades per diverses ONG.


Més de quatre anys de guerra

El Iemen està immers en una guerra des del març de 2015, quan els rebels houthis van mirar de fer caure el règim presidit pel president Hadi. És una guerra civil, però amb la participació de molts actors externs: el govern iemenita té el suport d'una coalició internacional liderada per l'Aràbia Saudita.

A finals del 2018, Save the Children i l'ONU van denunciar que 85.000 nens petits havien mort durant els tres primers anys de guerra i que més de 22 milions de persones, 3/4 de la població del país, depenen de l'ajuda humanitària per sobreviure.

 

El periodista Jamal Khashoggi, assassinat, suposadament, per ordre del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman (Reuters)

 

L'actuació de l'Aràbia Saudita al Iemen, que diverses veus consideren susceptible de ser jutjada com a crims de guerra, i la mort del periodista Jamal Khashoggi, crític amb el príncep hereu saudita, Mohamed Bin Salman, després de ser torturat en el consolat d'Istanbul, ha generat una onada de rebuig al règim dels Saud i a la venda d'armes per al seu exèrcit.

Amb tot, no s'ha arribat a cap consens ni tant sols dins de la Unió Europea.

Anar al contingut