2.189 morts i 12.000 ferits a Haití per un terratrèmol de magnitud 7,2

Fa onze anys, un terratrèmol de magnitud 7 va provocar 300.000 morts i un milió i mig de damnificats al país

Actualitzat

L'últim balanç oficial del terratrèmol de dissabte a Haití és de 2.189 morts i 12.268 ferits​. Els equips de rescat busquen encara supervivents sota la runa mentre ja ha començat a arribar l'ajut internacional. La xifra de persones desaparegudes és de 332 però poden ser moltes més així com les víctimes. La tempesta tropical Grace, que muta en huracà, empitjora la devastació d'un país. Els hospitals no donen l'abast i les funeràries estan al límit.

El sisme de magnitud 7,2 ha destruït 60.759 cases i hi ha unes 136.800 familias famílies afectades. La ciutat més castigada és la de Les Cayes, situada a 150 quilòmetres al sud de la capital Port-au-Prince.

Les feines de rescat i reconstrucció estan condicionades per l'acció de bandes armades, la inestabilitat per l'assassinat del president haitià fa un mes, la pandèmia de coronavirus i la imminent arribada de la tempesta tropical Grace.

Els bombers busquen supervivents entre la runa (Efe/Orlando Barría)

El terratrèmol va tenir una magnitud 7,2, segons va informar el Servei Geològic dels Estats Units i va anar seguit d'almenys 5 rèpliques, la més forta de les quals, que va arribar a magnitud 5,9, durant la matinada de dissabte a diumenge hora catalana.

És una intensitat semblant a la del sisme del 2010, però aquesta vegada ha afectat una zona menys poblada, al sud-oest del país.

El terratrèmol ha ensorrat nombrosos edificis
El terratrèmol ha ensorrat nombrosos edificis

Edificis convertits en runa

Milers d'habitatges han quedat destruïts o amb danys importants. També han caigut hotels, esglésies i escoles i s'han esquerdat els murs d'una presó i els hospitals estan col·lapsats, segons els mitjans locals.

Hi ha molts problemes per accedir a les ciutats de Les Cayes i Jérémy pels esllavissaments de terra que ha provocat el terratrèmol. En canvi infraestructures com l'aeroport, les telecomunicacions i els ports no haurien patit danys de consideració.

A més, les feines de rescat i de reconstrucció es veuen condicionades per la presència de bandes de delinqüents, que proliferen a Haití, i la imminent arribada d'una tempesta tropical.

La majoria de víctimes són a la regió de Les Cayes, a l'oest del país (Reuters/Ralph Tedy Erol)

Estat d'emergència

El govern haitià ha decidit decretar l'estat d'emergència durant un mes i ha demanat que s'evitin escenes de pànic. El primer ministre, Ariel Henry, ha fet una crida a la solidaritat i la unitat dels haitians per fer front a una "situació dramàtica".

Amb una població de 126.000 habitants, Les Cayes és la ciutat més gran afectada pel sisme


Ajuda internacional

Han començat a arribar els ajuts d'emergència dels països caribenys i llatinoamericans.

Els Estats Units també hi han enviat dos equips de rescat.  El president Joe Biden va ordenar dissabte una "resposta immediata" al terratrèmol.

També el president espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert la solidaritat amb Haití. Segons l'ambaixada espanyola, no hi ha cap incidència entre els 133 espanyols residents al país.

Els equips de rescat busquen possibles supervivents entre la runa dels edificis enfonsats (Reuters/Ralph Tedy Erol)
La majoria de víctimes són a la ciutat de Les Cayes, a l'oest del país (Reuters/Ricardo Arduengo)

El terratrèmol s'ha registrat quan a Haití eren les 8.29 de dissabte, a les 14.29, hora d'aquí, prop de la localitat de Petit-Trou-de-Nippes, a uns 150 quilòmetres de la capital Port-Au-Prince, i amb un hipocentre a 10 quilòmetres de profunditat, segons el Servei Geològic dels Estats Units.

El moviment sísmic també s'ha notat a la República Dominicana, que comparteix amb Haití l'illa Hispaniola, així com a Jamaica i Cuba.

En un primer moment hi ha hagut una alerta de tsunami des de l'agència nord-americana dels oceans, que l'ha retirada poc després.


Amb el record de 2010

L'any 2010 hi va haver un terratrèmol a Haití que va deixar més de 200.000 morts, 300.000 ferits, amb un milió i mig de persones afectades.

Haití, considerat el país més pobre d'Amèrica, encara viu amb l'impacte d'aquell terratrèmol catastròfic. És un país en permanent paràlisi institucional i hi ha un estat d'agitació política des de l'assassinat, al juliol, del president Jovenel Moïse. A més, els serveis sanitaris estan desbordats per la Covid-19.

Un problema en perspectiva és la tempesta tropical Grace, que és molt probable que aviat porti a l'illa pluges fortes i forts vents.

El 2016 l'huracà Matthew va castigar força Haití, causant més d'un miler de morts i molta destrucció, de la qual el país tot just s'havia aconseguit recuperar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut