Els equips de recerca van buscar Miguel Palomino durant 8 dies al mar a Roses (ACN)
Figueres

Un submarinista que hauria mort a Roses, detectat en un control d'aeroport a Holanda

El jutjat de Figueres dicta una ordre de recerca i captura contra ell i la seva germana per un delicte d'estafa per haver simulat la mort

Judith CasaprimaActualitzat

Miguel Palomino, un home que va desaparèixer a Roses quan feina submarinisme el novembre del 2017 i a qui es donava per mort ha aparegut en un aeroport d'Holanda. 

L'alerta la va donar fa pocs dies la policia holandesa, quan va ser detectat en un control de passatgers a l'aeroport de Shiphol i van veure que constava com a desaparegut. El cos no es va trobar i tot hauria estat un muntatge per cobrar l'import de quatre assegurances.

La policia holandesa no el va poder detenir perquè no existia cap ordre contra ell. El jutjat de Figueres ha explicat que el cas està arxivat des del 5 d'agost i que no hi ha cap petició per reobrir la investigació ni per buscar l'home. Les diligències, però, responien exclusivamente a la seva desaparició i no se'l usca per cap altre hipotètic delicte. El jutjat aclareix que per ser investigat caldria una denúncia.

 

Sospita d'estafa

Miguel Palomino Puero, de 43 anys, va desaparèixer el 30 de novembre de 2017, davant la costa de Roses quan, segons la seva germana, s'havia submergit per fer una immersió i no va tornar a la superfície.

Durant vuit dies es va muntar un intens operatiu de rescat amb Salvament Marítim, Guàrdia Civil, Bombers i fins i tot un robot submarí per localitzar-lo. Finalment van desistir i com que no es va trobar el cos es va fer constar com a desaparegut.

Quatre mesos després la trucada als Mossos d'un investigador privat va aportar noves dades sobre el desaparegut i sobre el cas.

Miguel Palomino, que tenia la doble nacionalitat espanyola i nord-americana, era un empresari amb problemes econòmics. En el moment de la seva desaparició, tenia contractades 4 assegurances de vida,- dues contractades recentment-, i, segons va informar el detectiu, els familiars havien començat la tramitació per cobrar les pòlisses que la legislació dels Estat Units permet fer només amb una denúncia de la desaparició al mar.


Simular la mort

Aquesta informació va posar en alerta el Mossos d'Esquadra, però Palomino només constava com a desaparegut, ja que tenint en compte que el cos no s'havia trobat existia una sospita que l'home hagués simulat la seva mort, però res es podia confirmar.

Ara el cas ha avançat un pas més, i es confirmaria que Miguel Palomino no va morir a Roses. La policia holandesa però no va poder detenir-lo perquè no existia una ordre de recerca i captura. Ara, s'ha dictat una ordre internacional contra ell i la seva germana per estafa i desordres públics.

Submarinista temerari

A finals del 2017 Miguel Palomino va allotjar-se amb la seva germana i el seu cunyat en un hotel de Roses. El dia de la seva desaparició el dos germans van decidir sortir a la mar amb una llanxa neumàtica que havien comprat pocs dies abans. El cunyat va quedar-se a l'hotel.

La germana de Palomino va avisar al 112 des de l'embarcació alertant que el seu germà s'havia submergit per fer pesca submarina i no havia tornat a sortir. La dona va explicar que no tenia gaire experiència en el busseig. Aquell dia hi havia mala mar i feia tramuntana, i la policia i els equips de rescat van trobar extrany que decidissin sortir a navegar, però ho van atribuir a un acte d'inconsciència temerària.

De fet no hi havia rastre del desaparegut i es va esperar, després de 8 dies de cerca, que el cos acabaria sortint en un altre punt de la costa arrossegat pels corrents o el trobés algun vaixell. Finalment Miguel Palomino ha aparegut... en un aeroport.

ARXIVAT A:
PolicialJudicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut