Un ramader per a l'illa de Vinallop, l'única colònia de bous salvatges de Catalunya

La Generalitat comença a gestionar el ramat de l'illa ebrenca, però els ecologistes amenacen amb una denúncia si no es retiren els bous

Víctor SorribesActualitzat

A les Terres de l'Ebre, prop de Tortosa, hi ha l'illa de Vinallop. És un indret enmig del riu Ebre on viuen una vintena de bous i vaques en estat salvatge des de fa anys, fins ara alimentant-se només del que els portava la gent de manera voluntària.

Però ara això canviarà. La Generalitat ha decidit contractar un ramader perquè tingui cura dels animals i evitar així alternatives no desitjades com el seu sacrifici.

A més, el mes vinent s'hi construirà un corral on els bous i les vaques s'introduiran de manera puntual per facilitar el control veterinari.

Els bous viuen en estat salvatge a l'illa de Vinallop des de fa anys


A l'illa només s'hi pot anar en barca, i la Generalitat també construirà un embarcador per facilitar l'arribada de material i menjar per als animals.

Es tracta de l'única colònia de bous salvatges que hi ha a Catalunya. Els animals van arribar a l'illa l'any 1940, per netejar el sotabosc. Des de llavors, han patit llargs períodes de sequera i falta d'aliments.

El director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, Antonio Suárez, ha dit que la Generalitat ha pres aquesta decisió per conservar el patrimoni natural:

"El que fem és conservar el patrimoni i gestionar els animals. Ens ajuden en la gestió de l'illa i a tenir un sotabosc perfectament net. El fet que sigui patrimoni natural a conservar ha fet que la Generalitat prengui aquesta decisió."


El Paco Palmer és un ramader de la zona:

"Aquesta és una illa que té unes dimensions limitades, que podria mantenir per ella mateixa quatre o sis animals. N'hi ha 22. A més, crien cada any quan estan gords: l'any que ve n'hi haurà 33 i el següent 44. Aquesta illa no ho pot aguantar, i la gent que ve desinteressadament tampoc."


El Jordi Vendrell és veterinari:

"En principi són animals que no han tingut entrades d'animals de fora, per tant, podem suposar que han d'estar sans, però hem de fer les analítiques corresponents. Això vol dir capturar-los, treure'ls una mostra de sang i analitzar-la al laboratori."

 

 



Els ecologistes amenacen de denunciar el govern

Aquesta mesura de la Generalitat no ha agradat a algunes organitzacions ecologistes.

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, així com Ecologistes de Catalunya, han anunciat que presentaran una denúncia contra el govern si no treu els bous i les vaques de l'illa.

Demanarà que "es depurin responsabilitats" per suposada prevaricació, per incomplir la normativa d'un espai de reserva de fauna salvatge i part de la Xarxa Protegida Europea Natura 2000.

Els ecologistes al·leguen que l'activitat ramadera i silvícola està prohibida en aquesta illa, i que la gestió dels bous braus a través d'un ramader posa en risc els seus "valors botànics".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut