Un nou dispositiu redueix els acúfens, els sorolls inexistents que molta gent sent
Una de les pacients utilitzant el dispositiu (Neuromod Devices Limited)

Un nou dispositiu redueix els acúfens, els sorolls inexistents que molta gent sent

Consisteix en l'estimulació elèctrica d'orelles i llengua

Xavier DuranActualitzat

L'estimulació elèctrica d'orelles i llengua s'ha revelat com un tractament que redueix de forma substancial els acúfens, segons un estudi que publica la revista "Science Traslational Medicine".

L'estudi l'ha dirigit Hubert H. Lim, de la Universitat de Minnesota i de l'empresa irlandesa Neuromod Devices Limited.

Els acúfens o tinnitus consisteixen a sentir sorolls, com timbres o brunzits, que, en realitat, no es produeixen. En ocasions se'ls anomena "sorolls fantasma". Els senten entre el 10 i el 15% de la població i a part de ser molest pot esdevenir inhabilitant.

Ara com ara, no existeix cap tractament farmacològic o d'altre tipus contra aquesta afecció. Però experiments recents amb animals han mostrat que estimular els nervis del sistema auditiu amb sons i corrents elèctrics millora els símptomes.

Basant-se en això, Lim i el seu equip van utilitzar un dispositiu no invasiu per enviar sons a través d'auriculars i que estimula, al mateix temps, la llengua amb electricitat.

Esquema dels diversos elements que formen el dispositiu (Neuromod Devices Limited)


En l'assaig, fet amb 326 pacients que tenien acúfens de diversos tipus, els investigadors van instruir aquestes persones perquè fessin servir el dispositiu una hora diària durant dotze setmanes.

Els científics van constatar que els pacients milloraven i que aquest benefici es mantenia durant dotze mesos.


Sense efectes secundaris i amb satisfacció

El tractament va tenir un elevat grau d'adherència: el 84% van dur-lo, a terme com a mínim, el temps estipulat. Cap no va tenir efectes secundaris greus i el 77,8% dels participants es va mostrar satisfet amb l'experiència i va dir que recomanaria el dispositiu a altres persones amb acúfens.

Els autors estan realitzant un estudi més ampli per estudiar els efectes de canviar l'estimulació al llarg dels temps d'aplicació.

També destaquen que la neuromodulació, amb estimulació elèctrica o magnètica del sistema nerviós, s'està revelant com una tècnica efectiva per tractar diversos trastorns del cervell.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaTecnologia
Anar al contingut