Un professional del CatSalut fa una prova PCR (ACN)
Un professional del CatSalut fa una prova PCR (ACN)
Mataró

Un jutge ordena el confinament obligatori i proves PCR a una família de Mataró

El jutge ratifica íntegrament el decret de l'Ajuntament de Mataró que obligava a fer-se la prova a sis persones més de la família després que una de les filles va donar positiu en un test PCR

Actualitzat

El jutjat contenciós número 16 de Barcelona obliga a fer-se la prova PCR i a l'aïllament i el confinament obligatoris als membres d'una família de Mataró després que un d'ells donés positiu de la Covid-19. El cas ha arribat als jutjats després que l'Ajuntament informés el jutge que la família afectada s'havia negat a aïllar-se, malgrat que una de les filles va donar positiu en un test PCR. La menor es va sotmetre a la prova en tornar de colònies, després de saber que un dels monitors era positiu.

El magistrat admet que està limitant drets fonamentals, però ho considera proporcionat tenint en compte, diu, que la malaltia es transmet amb facilitat i suposa un risc per a la salut pública. "La mesura és necessària. Només amb l'aïllament es pot contenir la propagació", conclou la resolució.

"Aquestes mesures tenen la finalitat de contenir el brot epidèmic de la Covid-19 al municipi de Mataró i van dirigides a persones concretes i determinades: en concret, a una persona que ha donat positiu de la malaltia i que sembla que no ha respectat les mesures d'aïllament i a diverses persones que conviuen amb ella i es neguen a fer la prova de detecció de la malaltia així com a aïllar-se i a estar en quarantena."

El jutge ratifica "en la seva integritat" el decret de l'Ajuntament de Mataró perquè la malaltia "suposa un risc per a la salut pública davant la constància de no complir amb les recomanacions sanitàries". L'Ajuntament va obligar a fer-se la prova als altres sis membres de la família -tres adults, dos nens i un nadó- i a confinar-se per decret, però s'hi van seguir negant. Ara, el jutge ho avala i, si ho incompleixen, s'exposen a multes.

Ara bé, l'Ajuntament havia ordenat que es confinessin el dia 18 d'agost, dimarts de la setmana passada. I fins aquest dimarts no es va publicar la interlocutòria. Això són 9 dies després i, per tant, aquestes 7 persones han fet vida normal durant aquest període. L'aïllament obligat, però, acabarà l'1 de setembre.

 

Els consistoris sí que poden ordenar el confinament domiciliari dels veïns

La resolució admet així la "competència" del consistori per prendre aquestes mesures amb "la finalitat de contenir l'epidèmia" després que la Generalitat ho autoritzés el 4 d'agost.

També apunta que l'Ajuntament de Mataró i la resta d'autoritats sanitàries hauran d'informar el jutjat de qualsevol decisió que prenguin sobre les condicions d'aïllament i quarantena d'aquestes set persones.

"L'Ajuntament de Mataró i la resta d'autoritats sanitàries hauran d'informar aquest jutjat de qualsevol decisió o informe que afecti les condicions d'aïllament i quarantena d'aquesta persona i la resta de persones afectades pel decret, sobre la duració o en el lloc que es desenvolupi."

El passat mes de juliol, l'Ajuntament va detectar un altre brot en una família del barri de Cerdanyola i en va ordenar el confinament domiciliari. En aquell cas, però, la jutge va tombar el confinament en considerar que els ajuntaments no eren en aquell moment autoritat competent per decidir-ho. En canvi ara, el jutjat ha conclòs que els consistoris sí que poden ordenar el confinament domiciliari de la població després que la Generalitat ho va autoritzar el dia 4 d'agost.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut