El gerro té franges vermelles i verdes
El gerro que la Jessica va comprar en una botiga de beneficència (Rago/Wright)

Un gerro de cristall comprat per 4 dòlars es ven per més de 100.000 en una subhasta

La peça, adquirida per una usuària d'una botiga de segona mà, ha resultat ser una valuosa obra de cristalleria italiana

Jessica Vincent, una nord-americana aficionada a visitar botigues de segona mà, ha tingut una inesperada i agradable sorpresa en descobrir que un gerro de vidre que havia comprat per només quatre dòlars s'ha acabat venent en una subhasta per més de 107.000.

I és que el gerro que havia adquirit en una botiga benèfica de Goodwill, a l'estat de Virgínia, ha resultat ser una valuosa peça de cristalleria italiana, elaborada als anys 40 del segle passat per l'arquitecte i artesà Carlo Scarpa.

L'experiència de Vincent, clienta habitual d'aquest tipus d'establiments des que era una nena i amb molt bon ull per trobar tresors amagats, la va portar a adquirir la peça amb la intuïció que allò que comprava era d'alta qualitat.

"Mai saps què et trobaràs. És l'emoció de la caça."

Un cop feta la compra, la dona es va posar a investigar quin podia ser el seu origen i valor.

Es va fixar en una lletra "M" que hi havia a la part inferior del gerro. Aquesta lletra va obrir-li la pista italiana de la peça: representava Murano, una illa de Venècia i llar històrica de la cristalleria italiana.

La compradora, amb el valuós gerro (Cedida Jessica Vincent)

 

Es dispara a la subhasta

Després de contrastar la seva inicial intuïció amb els comentaris d'un grup de Facebook sobre cristalleria on va compartir la seva adquisició, Jessica Vincent, ja convençuda que tenia una peça de primera categoria, es va posar en contacte, finalment, amb la casa de subhastes d'art i disseny Wright

Els experts de la casa no van trigar a visitar-la per confirmar l'autenticitat del gerro. I fetes totes les comprovacions, van decidir incloure'l en el seu catàleg amb una valoració inicial d'entre 30.000 i 50.000 dòlars, un preu que es va acabar duplicant amb escreix.

Richard Wright, fundador de la casa Wright, ha explicat que de seguida van veure que es tractava d'una peça autèntica i en destaca el valor:

"La feina de Scarpa en vidre va ser una de les més innovadores de l'illa de Murano. La sèrie 'Pennellate' no va ser molt produïda ni comprada en la seva època, per la qual cosa és bastant estrany trobar una obra com aquesta."

Detall del gerro de cristall subhastat
Detall del gerro de cristall subhastat (Cedida per Rago/Wright)

El gerro pertany a la sèrie "Pennellate" (Pinzellades), que Scarpa --arquitecte que també es dedicava a la cristalleria i al mobiliari-- va dissenyar per a l'empresa de cristalleria Venini l'any 1942.

La peça, doncs, ha acabat anant a subhasta, on ha estat adquirida per un col·leccionista d'art europeu --no identificat-- que n'ha pagat fins a 107.100 dòlars.

Vincent ha parlat de l'experiència que ha viscut i ha reconegut que l'inesperat guany ha estat per a ella com una "benedicció", i que tot i que la peça li encantava, "necessitava més els diners que no pas el gerro". A més, se sent orgullosa d'haver-la retornat al món de l'art:

"No puc expressar amb paraules l'emoció. Sento com si l'hagués salvat de l'obscuritat."

 

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut