Madrid

Un error del PP afavoreix la desaparició del cànon digital

Segons va aprovar el Senat aquest dimarts, s'elimina l'impost que grava consumibles digitals i dispositius electrònics susceptibles de copiar i emmagatzemar material protegit per la llei de propietat intel·lectual. A l'hora de la veritat, però, els senadors del Partit Popular van pitjar el botó del "sí" en el moment equivocat, i van donar així suport a la moció presentada per l'Entesa Catalana de Progrés per suprimir l'anomenat cànon digital. El grup popular ha deixat clar, per infortuni d'algunes associacions d'internautes contràries a l'impost, que la votació va ser un error provocat per una sessió "molt confusa", i que el rectificaran durant la sessió de la setmana que ve al Congrés.

Actualitzat
Davant la sorpresa d'associacions d'internautes, plataformes contràries i la indústria tecnològica, que ho van celebrar, i d'altres de gestió de drets com l'SGAE, que se'n lamentaven, el Senat va aprovar aquest dimarts la supressió del polèmic cànon digital per només un vot de diferència.

La portaveu de cultura del PP al Congrés, Beatriz Rodríguez Salmones, ha informat que el seu grup va votar erròniament l'esmena presentada per l'Entesa Catalana de Progrés, que volia suprimir l'article de la llei de propietat intel·lectual que dóna lloc al cànon digital.

Els populars han explicat que la seva voluntat era exactament la contrària, però que l'ambient confús de la sessió va donar peu a la confusió. La portaveu ha deixat clar que "en cap cas" donaran suport a l'esmena de l'Entesa, i que quan aquesta arribi al Congrés, durant la sessió del dijous vinent, "rectificaran" i hi votaran en contra.

La reforma de la llei de propietat intel·lectual es va aprovar el juny del 2006 en una votació que va comptar amb el suport de la majoria del Congrés dels Diputats. S'introduïa, entre altres articles, un -el 25- que fixava el pagament d'un impost per als suports digitals que permetien emmagatzemar i copiar música, com per exemple CD i DVD verges, reproductors d'MP3, targetes de memòria i fins i tot telèfons mòbils amb capacitat de reproduir cançons.

El cànon digital encara no té efectes a la butxaca dels consumidors. I és que, amb nou mesos de retard, els ministeris de Cultura i Indústria encara no han fixat una quantitat per a l'impost, i tampoc es posen d'acord sobre els dispositius i suports que ha de gravar. Tot aquesta informació es podria anunciar en el que resta fins a final d'any, o a inicis del 2008.
Anar al contingut