Els equips de rescat mobilitzats al lloc on s'ha produït l'accident
Els equips de rescat mobilitzats al lloc on s'ha produït l'accident (Bagus Indahono / EFE / EPA)

Un Boeing 737 amb 62 persones a bord s'estavella al mar de Java, a Indonèsia

És el tercer accident del model 737 en només tres anys, amb el balanç total de més de 400 persones mortes

RedaccióActualitzat

Nou accident d'un avió Boeing 737, amb 56 passatgers i sis tripulants a bord. Ha estat aquest matí en enlairar-se de l'aeroport internacional de Soekarno, a Jakarta (Indonèsia), en direcció a Ponitanak, la capital de Borneo Occidental.

Els equips de rescat ja han començat a trobar-ne restes i no tenen expectatives que hi hagi supervivents.

L'aeronau, de la companyia indonèsia Sriwi-jaya, ha perdut el contacte amb la torre de control quatre minuts després d'enlairar-se, a les 06.40 hora local. Ha caigut directament a la costa de Java, com mostra el seguiment de l'aparell, després de canviar de direcció de forma sobtada i ràpida.

La marina indonèsia ha enviat deu vaixells a rastrejar la zona, i ha confirmat que el punt exacte de la col·lisió ha estat prop de l'illa de Laki, a l'arxipèlag de Le Seribu, a uns 6 quilòmetres al nord de la costa de Jakarta.

Alguns pescadors han trobat surant al mar les possibles restes de l'accident aeri, encara no confirmat per fonts oficials. El governador de les illes ha assegurat que els habitants de la zona han sentit una explosió.

Les autoritats del país han confirmat que tots els passatgers són de nacionalitat indonèsia. La policia ha instal·lat una oficina a l'aeroport de Jakarta per facilitar la identificació de les víctimes i atendre els familiars.

Familiars de les víctimes a l'aeroport internacional de Jakarta
Familiars de les víctimes a l'aeroport internacional de Jakarta (Mast Irham / EFE / EPA)

Un historial d'accidents

La companyia nord-americana Boeing passa pel moment més complicat de la seva història arran de les repetides fallades dels models 737.

En poc menys de tres anys, hi ha hagut tres accidents que han costat la vida a més de quatre-centes persones.

El 29 d'octubre del 2018, un Boeing 737 Max 8 de l'aerolínia de baix cost Lion Air es va estavellar a les aigües de Java, poc després d'enlairar-se a Jakarta amb 189 persones a bord.

Pocs mesos després, el març de 2019, el mateix model d'Ethiopian Airlines va xocar amb 157 passatgers a Etiòpia. En tots dos casos, els aparells van perdre alçada precipitadament per una errada tècnica al sistema de control de vol (MCAS) que no va ser controlat pels pilots.

Aquest dijous, el Departament de Justícia dels EUA va anunciar un acord amb Boeing pel qual la companyia aeronàutica pagarà 2.500 milions de dòlars (uns 2.000 milions d'euros) d'indemnitzacions en el marc d'una investigació judicial.

Se l'acusa d'ocultar informació a l'Agència Reguladora d'Aviació dels Estats Units sobre les errades en el disseny dels 737 MAX i que va causar dos accidents mortals.

El pitjor accident de la història de l'aviació indonèsia es va registrar el 26 de setembre de 1997, quan un Airbus de l'aerolínia nacional Garuda va caure al nord de l'illa de Sumatra, amb 234 morts entre passatgers i tripulants.

Anar al contingut