Ucraïna ja exporta cereals: surt el primer vaixell d'Odessa després de l'acord amb Rússia

El mercant Razoni transportarà 26.000 tones de blat de moro fins al Líban, però abans serà inspeccionat a Istanbul, segons l'acord entre Moscou i Kíiv

RedaccióActualitzat

El primer vaixell carregat amb gra d'Ucraïna ha sortit aquest dilluns al matí del port d'Odessa. Des d'aquesta ciutat a la riba del mar Negre, el mercant Razoni, sota bandera de Sierra Leone, transportarà 26.000 tones de blat de moro fins al port de Trípoli, al Líban.

La sortida d'aquest primer vaixell amb cereals és fruit de l'acord a què van arribar la setmana passada Rússia i Ucraïna. El bombardeig rus contra el port d'Odessa i també les feines per desminar les aigües per on circulen els vaixells han dificultat l'inici de les operacions.

Amb l'acord entre els negociadors russos i ucraïnesos, Kíiv pot reprendre les exportacions de cereals sota supervisió internacional.

Els vaixells i la càrrega que porten s'inspeccionaran a Istanbul, sota l'autoritat del Centre de Coordinació Conjunta (JCC), inaugurat dimecres passat. El Razoni està previst que hi arribi dimarts, segons el Ministeri de Defensa turc:

"El vaixell Razoni va sortir del port d'Odessa amb destinació al port de Trípoli al Líban. Està previst el 2 d'agost a Istanbul. Continuarà el viatge fins al seu destí després de les inspeccions que es faran a Istanbul."

Un acord similar que es va signar de manera simultània garanteix a Moscou l'exportació de productes agrícoles i fertilitzants. La rúbrica trenca la dinàmica de les sancions internacionals contra Rússia per permetre la circulació d'aliments i, així, fer que baixin els preus. 

El bloqueig dels ports ucraïnesos pel conflicte ha provocat un augment de preus dels aliments en alguns dels països més pobres del món. Aquests dos acords haurien d'ajudar a pal·liar la crisi alimentària global. 

El mercant l'inspeccionaran dimarts a Istanbul, segons l'acord internacional signat per Ucraïna i Rússia (Reuters/Serhii Smolientsev)

20 milions de tones d'aliments bloquejats

Impedir les exportacions del gra ucraïnès ha estat una de les accions de Putin en el conflicte bèl·lic. Es calcula que als ports d'Ucraïna hi ha més de 20 milions de tones de cereals i de llavors de gira-sol bloquejats per la invasió russa.

Ara, podran començar a distribuir-se gràcies als acords signats a Istanbul el 22 de juliol, en presència del president turc Recep Tayyip Erdogan i del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

L'objectiu de l'acord és intentar frenar l'augment de preus del cereal a escala internacional, una de les causes de la inflació desbocada als països occidentals. Però la reobertura de les exportacions de cereals també ha d'evitar un greu episodi de fam al continent africà.

Ucraïna és el cinquè productor de cereals del planeta i porta l'etiqueta de "graner del món" perquè la seva producció està destinada, sobretot, als països africans. El continent cobreix gairebé el 100% de les seves necessitats entre el blat ucraïnès i el que prové de Rússia.

Continuen els bombardejos

Mentrestant, aquest diumenge Vladímir Putin va anunciar un pla ambiciós per establir bases navals a l'Àrtic, al Mediterrani i al mar Negre i convertir Rússia en una gran potència marítima. Ho va revelar en la celebració del Dia de l'Armada a Sant Petersburg.

I a Ucraïna, un dels empresaris més importants del comerç del gra del país, Oleksi Vadaturski, ha mort en un bombardeig rus a Mikolaiv. Una de les principals fortunes del país ha mort juntament amb la seva dona quan una bomba ha impactat contra casa seva en un atac que ha afectat altres edificis civils. Mentrestant, continuen els bombardejos al sud i al Donbass.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut