Trump, desafiant, a la foto policial (Reuters)

Així ha estat el pas de Donald Trump per la presó: desafiant i fent-se la víctima

És el primer president o expresident dels Estats Units processat judicialment i que passa per la presó i al qual li han fet una foto policial, investigat per intentar alterar el resultat electoral del 2020 a Geòrgia

Sergi PontActualitzat

És una foto per a la història. Per primer cop, un president nord-americà ha estat fotografiat per als registres policials. Ha estat aquesta matinada a la presó del comtat de Fulton, a Atlanta, a l'estat de Geòrgia. 

Donald Trump, de tota manera, hi ha estat ben poca estona, uns vint minuts, perquè ha quedat en llibertat després de pagar una fiança de 200.000 dòlars, uns 185.210 euros.

Trump, marxant en cotxe de la presó del comtat de Fulton, a Geòrgia (Reuters/Brendan McDermid)
Trump, marxant en cotxe de la presó del comtat de Fulton, a Geòrgia (Reuters/Brendan McDermid)

L'expresident dels Estats Units s'ha entregat aquest dijous i l'han fitxat en el marc de la causa penal derivada de la investigació sobre els seus intents per alterar els resultats de les eleccions presidencials del 2020 en aquest estat, on Joe Biden va guanyar per un estret marge de vots.

Des de l'aeroport, ha denunciat el que considera una cacera de bruixes i una ingerència electoral:

"No he fet res dolent. Tothom ho sap. Tinc més suport que mai. I els altres [imputats] també. Això és interferir en les eleccions. És una cosa mai vista al nostre país. És la seva manera de fer campanya i això és només un exemple. N'hi ha tres casos més. És interferència electoral"


Enmig d'una gran expectació, l'expresident nord-americà ha arribat a Geòrgia des de la seva residència de Nova Jersey. Al davant del centre penitenciari s'hi han aplegat nombrosos periodistes i desenes de seguidors del magnat.

Seguidors de Trump a l'entrada de la presó de Fulton County, a Atlanta
Partidaris de Trump s'han concentrat al voltant de la presó de Fulton County, a Atlanta (Reuters / Dustin Chambers)

La fiscal del cas, Fani Willis, ja havia avisat que rebria el mateix tracte que qualsevol altre ciutadà. De fet, li han escanejat les empremtes dactilars i li han fet l'habitual foto d'identificació, cosa que no havia passat en cap de les altres acusacions contra Trump.

Es preveu que, d'aquí un parell de setmanes, Trump hagi de tornar a Atlanta per a la lectura dels càrrecs.


Acusat de crim organitzat, juntament amb 18 col·laboradors

La investigació del cas va començar el febrer del 2021, després que es filtrés una trucada entre Donald Trump i el secretari d'estat de Geòrgia en què l'expresident li deia que volia "buscar" els vots necessaris per capgirar el resultat en aquest estat, on Biden va guanyar per un marge molt estret.

Però Trump no està sol en aquest cas. La fiscal es basa en una llei contra el crim organitzat i al·lega que Trump seria el líder d'una conspiració per capgirar els resultats electorals a Geòrgia, juntament amb 18 col·laboradors, que també estan acusats. Entre ells, el seu cap de gabinet durant la presidència, Mark Meadows, o l'exalcalde de Nova York i advocat de Trump en el moment dels fets, Rudolph Giuliani.

Tots ells s'enfronten a càrrecs relacionats amb l'intent de subvertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020 a l'estat de Geòrgia, unes acusacions que neguen. El mateix Giuliani i altres col·laboradors ja han fet el pas que haurà de fer Trump i s'han presentat a la presó de Fulton County, a Atlanta.

L'exalcalde de Nova York, Rudolf Giuliani, arribant a la presó de Fulton County, a Atlanta
L'exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani arribant a la presó de Fulton County, a Atlanta (Reuters / Dustin Chambers)

Trump s'enfronta per aquesta causa a 13 càrrecs criminals, com el de falsificació i crim organitzat. Se l'acusa de pressionar un responsable de l'escrutini perquè traís el seu jurament, amb l'objectiu de capgirar els resultats electorals. Per aquests càrrecs, podria ser condemnat a una pena de presó.


El primer tuit després de més de dos anys i mig

El pas fugaç de Trump per la presó i la consegüent fotografia policial ha portat l'expresident a tornar a utilitzar Twitter per primera vegada des del gener de 2021, quan la xarxa social el va suspendre com a usuari per desinformar.


Aquest dijous, Trump ha fet un missatge en què mostra la foto que li ha fet la policia del comtat de Fulton acompanyada, en grans caracters en majúscules, dels missatges "Interferència electoral" i "No rendir-se mai", i de l'adreça de la seva web de la campanya per a ser candidat republicà a les eleccions presidencials de l'any que ve.

L'anterior missatge de Trump a la xarxa social que ara es diu X i és propietat d'Elon Musk, que va retornar-li el compte, és del 8 de gener de 2021, quan encara era president, en què confirma que no té cap intenció d'assistir a la cerimònia de presa de possessió de Joe Biden, el seu successor a la Casa Blanca.


Musk va anunciar que Trump tornava a tenir accés a Twitter el 20 de novembre, i en tots aquests mesos l'expresident no n'havia fet ús. Caldrà veure si, a partir d'ara, Trump torna a ser un usuari habitual d'X, gairebé sense aturador, o només hi publicarà missatges esporàdicament. 
 

Quarta imputació contra Trump en sis mesos

Els problemes s'acumulen per a Donald Trump, que suma quatre imputacions penals en quatre estats diferents en els últims sis mesos.

La més greu, a Washington D. C., pel seu paper en l'assalt al Capitoli i en l'intent d'alterar les eleccions del 2020. El fiscal especial Jack Smith va presentar quatre càrrecs contra l'expresident dels Estats Units per l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, però Trump es va declarar no culpable davant la jutge.

Trump puja a l'avió per tornar a casa després de passar fugaçment per la presó d'Atlanta (Reuters/Ricardo Arduengo)

A l'estat de Florida té oberta una causa per amagar documents classificats a la seva residència de Mar-a-Lago i negar-se a retornar-los quan se li va requerir. El Departament de Justícia va enviar agents de l'FBI a registrar el seu domicili, on van trobar els documents "top secret".

A més, l'expresident està imputat a Nova York pel presumpte pagament il·legal a l'actriu porno Stormy Daniels durant la campanya electoral del 2016 a canvi del silenci sobre l'aventura que havien tingut.
 

Primàries republicanes

Malgrat les múltiples causes obertes contra ell, Trump aspira a recuperar la presidència en les eleccions del 2024. Les considera una revenja pel resultat del 2020, que considera que es va manipular en contra seu.

De fet, segueix sent, amb molta diferència, el favorit per guanyar les primàries republicanes, en què també concorren el que va ser el seu vicepresident, Mike Pence, i el governador de Florida, Ron DeSantis, entre molts d'altres.

El discurs de l'expresident s'assembla molt al que va plantejar en la campanya del 2016. Trump vol revertir les polítiques aplicades per l'actual president, Joe Biden, i torna a posar al centre del debat qüestions com posar fi a la immigració il·legal o aplicar més mesures contra el crim.

Considerat el rival a batre en les primàries, rebutja el cos a cos amb la resta de candidats. De fet, aquest dimecres no va assistir al primer debat de les primàries republicanes perquè creu que no hi té res a guanyar.

No hi era físicament, però els altres candidats el van fer ben present, com recull aquesta crònica del Telenotícies:

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsEleccions Estats Units
Anar al contingut