Trump, enxampat en una gravació pressionant per canviar els resultats electorals

El president sortint ha animat els seus seguidors a manifestar-se a Washington aquest dimecres per obstaculitzar la certificació de Joe Biden com a guanyador de les eleccions

RedaccióActualitzat

Quan falten 15 dies per al canvi d'inquilí a la Casa Blanca, Donald Trump no es dona per vençut i ara, segons The Washington Post, estaria pressionant el governador de Geòrgia perquè busqui vots republicans d'on sigui, per impedir que Joe Biden sigui president.

En una conversa telefònica difosa pel diari, el president Donald Trump insta el secretari d'estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, a manipular els resultats en aquell estat i revertir la victòria demòcrata.

"Tot el que vull fer és això. Només vull trobar 11.780 vots, un més dels que tenim, perquè nosaltres vam guanyar a l'estat".

Per justificar les seves demandes, Trump recorre a acusacions de frau, com la destrucció de butlletes o la retirada de màquines de votació, que les autoritats de Geòrgia li desmenteixen durant la trucada. "Nosaltres defensem i creiem que les nostres xifres són bones", respon Raffensperger -del Partit Republicà- al president sortint.

Aquest diumenge, el secretari d'estat de Geòrgia va replicar Trump a l'acusació de denunciar-lo per frau electoral amb aquest tuit: "Amb respecte, president Trump: el que diu no és cert. La veritat sortirà a la llum".

 

El cas és que si els resultats electorals canviessin a Geòrgia, això no seria suficient per reimpulsar el republicà a la presidència. Per la seva banda, Trump ha animat els seus seguidors a manifestar-se a Washington aquest dimecres, per obstaculitzar la certificació de Joe Biden com a guanyador de les eleccions davant del Congrés.

Últims dies de Trump a la Casa Blanca
Últims dies de Trump a la Casa Blanca (Leah Millis / Reuters)

"Ha passat el temps de qüestionar el resultat"

Deu ex-secretaris d'estat de Defensa dels Estats Units -entre els quals Donald Rumsfeld i Leon Panetta-  han signat una carta en què donen per vàlid el procés de les eleccions presidencials. La missiva s'ha publicat al The Washington Post, a la vetlla de les eleccions pel control del Senat, i després que el mateix diari revelés les pressions de Trump.

"Les eleccions s'han fet, hi ha hagut recomptes i auditories, els tribunals han contemplat les impugnacions pertinents. Ha passat el temps de qüestionar els resultats electorals".

També insten el Departament de Defensa a "abstenir-se de qualsevol acció política" que pugui soscavar els resultats electorals o "perjudicar la transició a una nova administració".

Nancy Pelosi, reescollida presidenta de la Cambra de Representants
Nancy Pelosi, reescollida presidenta de la Cambra de Representants (Joshua Roberts / Reuters)

La cursa a Geòrgia

El proper 20 de gener és el dia en què Joe Biden ha de prendre possessió del càrrec, i Trump busca oportunitats per tombar el resultat. El nou Congrés escollit en les eleccions del 3 de novembre s'ha reunit per primera vegada aquest diumenge per votar la reelecció de la demòcrata Nancy Pelosi com a presidenta de la Cambra de Representants. Ara, els legisladors de la Cambra Baixa ja podran prendre possessió del seu càrrec. 

El control del Senat, però, depèn dels resultats definitius de les eleccions a Geòrgia, que se sabran el pròxim 5 de gener. Des del 2014 està en mans dels republicans, i és crucial perquè Biden pugui aprovar les lleis en salut o medi ambient que va proposar durant la campanya electoral. 

A la vegada, segons el diari The New York Times, els republicans temen que l'acusació de frau electoral del president Trump hagi desmobilitzat els seus votants, un avantatge per als demòcrates, que necessiten dos escons a Geòrgia per assegurar el control del Senat.

Una dona durant un míting dels demòcrates a Georgia
Una dona durant un míting dels demòcrates a Geòrgia (Mike Seagar / Reuters)

 

Mentrestant, almenys 12 senadors i 140 legisladors republicans liderats per Ted Cruz planegen oposar-se a la ratificació del triomf de Biden durant la sessió del 6 de gener al Congrés. Qualsevol objecció als resultats del Col·legi Electoral ha de ser votada favorablement per les dues cambres legislatives.

Altres senadors republicans, inclosos l'excandidat a la presidència Mitt Romney, i alguns demòcrates, en una carta demanen al Congrés complir la seva responsabilitat de certificar els resultats de les eleccions.

Per altra banda, el fracàs en la tramitació dels xecs als més damnificats per la pandèmia s'ha girat en contra dels congressistes Mitch McConnell i de Nancy Pelosi, amb protestes davant dels seus domicilis.

ARXIVAT A:
Trump Joe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut