El president dels EUA, Donald Trump, aquest dilluns a Singapur (Reuters)
El president dels EUA, Donald Trump, aquest dilluns a Singapur (Reuters)

Trump empitjora via Twitter les relacions amb el G7: "Ens saquegen comercialment"

Reclama que Europa pagui més per l'OTAN i diu que ha de posar "els treballadors nord-americans primer".

RedaccióActualitzat

El president dels EUA, Donald Trump, ha arribat aquesta matinada de dilluns a Singapur per trobar-se amb el dictador nord-coreà Kim Jong-un i  ha aprofitat el viatge per insistir via Twitter en el seu desacord amb la resta de components del G7 durant la cimera d'aquest cap de setmana.

Ho ha fet, un cop més, no pas amb el compte oficial de president, sinó el seu personal, i amb xifres. En una sèrie de tuits ha assegurat que els països de la Unió Europea "saquegen comercialment" els Estats Units i ha reclamat que Europa pagui més pel manteniment de l'OTAN.

El president dels EUA ha conclòs, reelaborant l'eslogan que el va portar a la Casa Blanca, que ha de posar "el treballador nord-americà primer", ha dubtat de si els països del G7 són "amics o enemics" i ha assegurat que "el canvi està arribant":

"Per què, com a president dels Estats Units, he de permetre als països continuar tenint excedents comercials enormes, com han estat fent durant dècades, mentre que els nostres agricultors, treballadors i contribuents han de pagar un preu tan alt i injust? No és just per als nord-americans, un dèficit comercial de 800.000 milions de dòlars..."

"...i afegiu-hi que els EUA paguen gairebé tot el cost de l'OTAN, que protegeix molts d'aquests mateixos països que ens saquegen comercialment i se'n riuen! La Unió Europea tenia un superàvit de 151.000 milions de dòlars. Hauria de pagar molt més pels militars!"

"Alemanya paga un 1% del PIB a l'OTAN, mentre que nosaltres paguem un 4% més. A algú li sembla que té sentit? Protegim Europa amb grans pèrdues econòmiques i després ens ofereixen un acord comercial injust. El canvi està arribant!"

"Ho sento, no podem deixar que els nostres amics, o enemics, s'aprofitin més de nosaltres en el comerç. Hem de posar el treballador nord-americà primer!"

 




Notícia relacionada - Imatges d'una cimera fallida: la tensa reunió del G7 al Quebec

 

"Destruir la confiança mútua"

Poques hores abans, el ministre d'Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, ja s'havia queixat de l'actitud i, sobretot, de les estratègies utilitzades per Trump:

"En qüestió de segons i amb 280 caràcters a Twitter pots destruir la confiança mútua. I reconstruir-la costarà molt més temps. Hem de tenir el cap fred i pensar en les conseqüències."

L'assessor econòmic de Trump, Larry Kudlow, va justificar l'actitud de Trump com a reacció a l'enuig expressat pel primer ministre canadenc, Justin Trudeau, al final de la cimera de Quebec.

Després que Trump marxés de la reunió del G7, Trudeau va dir que el Canadà no es deixaria trepitjar pels aranzels dels EUA, res que no hagués dit abans, però Kudlow va interpretar-ho en relació amb la cimera sobre Corea del Nord:

"Pugem a l'avió i llavors aquest Trudeau ens apunyala. Kim no ha de veure uns Estats Units afeblits. I, ja ho sabeu, quants cops heu sentit a dir el president: 'Si em pegues, jo m'hi tornaré'"?

I això sembla que és el que ha fet Trump, tornar-s'hi i treure pit a la prèvia de la trobada amb Kim Jong-un, que ja és a Singapur esperant la cita que tots dos volen que sigui històrica.

ARXIVAT A:
Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut