Imatge de la NASA que mostra els tres exoplanetes (EFE)
Imatge de la NASA que mostra els tres exoplanetes (EFE)

Troben tres exoplanetes que podrien ser la clau per comprendre la formació planetària

Aquests tres planetes fora del Sistema Solar reuneixen característiques totalment diferents a les de cap altre conegut fins ara

RedaccióActualitzat

El nou "caçador" de planetes de la NASA, el Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), ha descobert tres exoplanetes, és a dir tres planetes fora del nostre Sistema Solar. Es podria tractar de la baula perduda per comprendre la formació planetària. Reuneixen unes característiques totalment diferents a les de cap altre planeta conegut fins ara.

El descobriment el publica la revista Nature Astronomy, que assenyala que l'estrella amfitriona del sistema és TOI-270. L'estudi diu que l'exoplaneta més petit dels tres -una mica més gran que la Terra- podria estar en el que es coneix com una "zona habitable", a una distància de la seva estrella més propera prou allunyada per permetre l'existència d'acumulacions d'aigua líquida.

El satèl·lit TESS el van llançar l'any passat de Cap Canaveral amb la missió d'analitzar prop de 20.000 exoplanetes i esbrinar les possibilitats que en alguns d'ells es donessin les condicions necessàries per poder-hi viure.

En aquest projecte hi han participat diversos països. Per part espanyola hi han participat institucions científiques d'Andalusia i les Canàries.

 

Un dels tres exoplanetes estaria en una zona potencialment "habitable"


Planetes amb possibilitats

Dels tres exoplanetes descoberts, un és rocós i una mica més gran que la Terra i els altres dos són gasosos i fan el doble que el nostre planeta.

El primer podria permetre l'existència d'oceans d'aigua líquida. "No hi ha cap planeta com aquest al Sistema Solar", ha afirmat el científic Stephen Kane, professor d'Astrofísica Planetària de la Universitat de Califòrnia:

"Hem trobat molt pocs planetes com aquest en zones habitables, i molt menys al voltant d'una estrella amb aquestes característiques."


Kane remarca que hi ha planetes petits i rocosos com la Terra, Mercuri, Venus o Mart, i altres més grans com Sarturn, Júpiter, Urà o Neptú, però no "intermedis" com els que s'han localitzar ara.

Els investigadors coincideixen que el nou descobriment permetrà estudiar la "baula perduda" entre els planetes petits i rocosos, com la Terra, i els més grans i dominats pel gas, com Neptú. Es podrà saber si un d'aquests planetes ha tingut alguna vegada un oceà d'aigua líquida i si hi ha condicions adeqüades per a la vida.

En tot cas, segons dades aportades per TESS, sembla que seria complicada la possibilitat de vida en el més petit dels planetes ja que la superfície està molt calenta. En canvi, els altres dos, més distanciats de l'estrella, estarien més freds i podrien acumular aigua a la superfície.

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut