Brussel·les

Trichet descarta una baixada imminent dels tipus d'interès

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, no pensa abaixar els tipus d'interès com sí que ha fet el seu col·lega nord-americà. Segons Trichet, la preocupació del BCE és la inflació i el nivell actual no aconsella una rebaixa dels tipus. L'obligació del BCE, ha explicat, és evitar un augment de la volatilitat, i això per ancorar sòlidament les expectatives d'inflació. Trichet també ha afirmat, en una compareixença a l'Eurocambra, que cal reflexionar per evitar que es repeteixin les actuals turbulències.

Actualitzat

Jean-Claude Trichet, el president del Banc Central Europeu, ha comparegut en una jornada sobre gestió de crisis financeres organitzada per l'Eurocambra, i ha parlat, com era inevitable, de la crisi financera dels Estats Units, que arrossega la resta de mercats. Trichet s'ha distanciat de l'actuació de la Reserva Federal dels EUA, que aquest dimarts va decidir abaixar tres quarts de punt el preu del diner, del 4,25% al 3,5% per intentar evitar una recessió.

El president del BCE ha allunyat la possibilitat d'una baixada imminent de tipus d'interès a la zona euro des del 4% actual i ha insistit que, especialment en un període de turbulències i importants correccions del mercat com l'actual, el BCE s'ha de centrar a controlar la inflació.

"En totes les circumstàncies, però fins i tot més en particular en períodes exigents d'importants correccions del mercat i turbulències, el Banc Central té l'obligació d'ancorar sòlidament les expectatives d'inflació per evitar més volatilitat en mercats ja altament volàtils", ha afirmat. Pel màxim dirigent del Banc Central Europeu, també és important fer "una "reflexió curosa" per extreure "possibles lliçons" que permetin evitar una repetició de les actuals turbulències.

Això passa, segons Trichet, perquè els bancs i les institucions de crèdit ajustin els seus sistemes de gestió de riscos i perquè les administracions identifiquin les possibles amenaces, promoure pràctiques sanes de gestió d'aquests riscos, reforçar la resistència i la capacitat d'absorció de xocs de les institucions financeres, i preparar mecanismes de gestió de crisi adequats. A més, ha reclamat més cooperació entre les les autoritats supervisores i els bancs centrals.

Els economistes de Catalunya discrepen de Trichet

Des del Col·legi d'Economistes de Catalunya, la catedràtica d'economia de la Universitat de Barcelona, Montserrat Casanovas, considera que els bancs centrals actuen tard, que el president del BCE s'ha equivocat amb les seves declaracions, i que acabarà rectificant. Segons Casanovas, els mercats financers van més enllà de la situació real de l'economia que és d'alentiment i no pas de crisi. Pel Col.legi d'Economistes la borsa hauria de rectificar, i en concret l'espanyola té arguments per fer-ho.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut