Madrid

Europa i Àsia recuperen el verd l'endemà de l'anunci d'abaixar els tipus d'interès als EUA

L'anunci de la Reserva Federal nord-americana d'abaixar tres quarts de punt el tipus d'interès ja va frenar la caiguda lliure de les borses europees aquest dimarts, quan van tornar al color verd. Una tendència alcista que s'ha mantingut aquest matí, en l'obertura de les borses. L'Ibex-35 ha obert la sessió amb un increment de l'1,4%. Londres, París i Frankfurt han obert amb augments de l'1,35%, l'1,82% i 1'65%, respectivament. Les borses asiàtiques, per la seva banda, també han reaccionat a l'alça a la baixada dels tipus. Així, Tòquio ha tancat amb una pujada del 2,04% i Hong Kong un 10,72%. Per contra, les mesures de la Reserva Federal no van aconseguir tornar la calma a Wall Street, que va tancar amb lleugeres pèrdues.

Actualitzat

La baixada del tipus d'interès als Estats Units ha donat un impuls als inversors europeus. Tot i això, aquests continuen mirant de reüll Wall Street, on qualsevol dada negativa pot ser el preludi d'una nova sotragada borsària.

L'Ibex-35 ha obert la sessió amb un increment de l'1,4%, recuperant així els 13.000 punts. Londres, París i Frankfurt han obert amb augments del 1,35%, 1,82% i 1'65%, respectivament. Una obertura alcista a les borses europees que contrasta amb la de la sessió d'aquest dimarts, quan va tornar a obrir amb números vermells. L'Ibex-35 moderava la seva caiguda, però arribava al 4% malgrat que a mitja sessió es quedava en un 0,07%. Londres, Zurich, París i Frankfurt van obrir amb caigudes d'entre un 2,7% i un 3,7%. De totes aquestes places, però, només Frankfurt va tancar la sessió amb resultats en vermell, que avui, de moment, ja ha corregit. A Madrid, l'Ibex-35 va tancar la sessió amb un increment de l'1,83% i París i Londres van pujar un 2% i un 2,9%, respectivament, començant així aquesta bonança borsària.

Les borses asiàtiques han reaccionat favorablement a la rebaixa del preu del diner. Així, Tòquio ha tancat amb una pujada del 2,04% i Hong Kong amb el 10,72%.

Per contra, Wall Street va a tancar ahir amb números vermells, un fet que segueix espantant els inversors, que veuen a prop el fantasma de la recessió, cosa que els fa més conservadors a l'hora de consumir. La històrica baixada del tipus d'interès, que no es donava des de feia 26 anys, no va ser suficient per garantir una obertura tranquil·la a Wall Street, que va caure més de 450 punts, prop d'un 4%. Un nivell que no es veia des del dia després dels atemptats de l'11 de setembre.

Durant la jornada d'ahir, però, la borsa va recuperar-se. Nova York va registrar, al final, pèrdues de més de l'1% al Dow Jones i del 2,5% al Nasdaq. Així doncs, Wall Street va moderar les pèrdues, però no va etnir prou confiança per capgirar els números vermells. Al final, el Dow Jones va perdre un 1% i el Nasdaq, un 2%.

I és que l'economia nord-americana fa aigües per molts costats. Una inflació disparada, un atur en creixement, un consum aturat i una crisi hipotecària crítica que afecta milers de famílies.

No hi ha res, però, que expliqui la caiguda generalitzada dels mercats mundials els últims dies. Els experts han fet una crida a la calma i, tot i que s'han acumulat pèrdues que no es veien des del 2001, afirmen que no estem davant d'una crisi. Tot està provocat pel temor que l'economia nord-americana entri en recessió per la crisi hipotecària.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut