El rei i l'alcaldessa, al Mobile 2018
Colau ja no va participar l'any passat al besamans al monarca

Torra i Colau no participaran al besamans al rei pel Mobile

L'alcaldessa ja va refusar participar l'any passat "en un acte de vassallatge" i el president tampoc s'hi va sotmetre en la inauguració dels Jocs Mediterranis

Actualitzat

El president de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona han confirmat aquest dimarts que no participaran a la cerimònia de besamans al rei Felip VI que es farà diumenge que ve abans del sopar de benvinguda als assistents al Mobile World Congress.

Torra saludarà el monarca seguint l'exemple dels Jocs del Mediterrani, segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch, però sense assistir a l'acte reverencial previ del besamans. Cap membre del Govern participarà de la cerimònia.

L'edició del 2018 del Mobile es va dur a terme sense president de la Generalitat ja que el país estava sota els efectes de l'aplicació de l'article 155 amb l'administració catalana controlada i tutelada per l'Estat.

Ada Colau, en canvi, repetirà per segon any consecutiu la seva negativa a participar al besamans reial. Ada Colau ha apel·lat a les seves conviccions republicanes i ha denunciat que la monarquia mantingui fórmules que considera obsoletes:

"Una pràctica desfasada, antiga, gairebé medieval que cal superar. i que indueix a un servilisme que entre institucions democràtiques no s'ha de produir".

 

L'alcaldessa hi ha afegit una crítica al paper de Felip VI en el conflicte català:

"L'actual rei no ha tingut una actuació positiva com a cap d'estat en la crisi catalana perquè en comptes d'exercir un paper dialogant ha fet tot el contrari".


PP i Ciutadans critiquen Colau

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha acusat l'alcaldessa de promoure el menyspreu institucional a la Casa Reial:

"Una vegada més, la senyora Colau, lluny de ser alcaldessa, és una activista independentista. Renuncia al besamans del rei, mentre segueix besant els peus a l'independentisme".

 

En la mateixa línia, la presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha acusat Colau de falta de cortesia cap al rei i l'ha instat a deixar de banda les seves conviccions i participar al besamans:

"encara que sigui republicana, viu en una monarquia parlamentària li agradi o no"

 

Colau participarà demà a Madrid en actes de rebuig al judici de l'1-O.

ARXIVAT A:
Quim TorraAda ColauFelip VIMobile World Congress
Anar al contingut