Imatge de Quim Torra i Alba Vergés amb una de les investigadores del programa aquest 25 d'abril de 2019. (Horitzontal)
Imatge de Quim Torra i Alba Vergés amb una de les investigadores del programa aquest 25 d'abril de 2019. (Horitzontal)

Torra diu que Catalunya ha de ser un dels països que lideri la revolució del coneixement "perquè s'hi juga el seu futur"

ACN L'Hospitalet de Llobregat.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dijous que Catalunya, com ja va fer durant el segle XIX amb la Revolució Industrial, ha de ser un dels països que lideri la revolució del coneixement i la innovació "perquè s'hi juga el seu futur". Torra ha fet aquesta afirmació durant la presentació del Programa de Translació Clínica de Medicina Regenerativa (P-CMR[C]) que s'ha posat en marxa a les instal·lacions de l'Institut d'Investigació de Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), a l'Hospital Duran i Reynals. El Programa, que desenvoluparà recerca de frontera en medicina regenerativa basada en la utilització de cèl·lules mare pluripotents, permetrà traslladar les solucions a l'àmbit assistencial, principalment en els àmbits de la insuficiència cardíaca, les malalties neurodegeneratives, les malalties hematològiques no malignes i la degeneració macular associada a l'edat.

El president de la Generalitat ha visitat les noves instal·lacions on es desenvoluparà el programa a l'Institut d'Investigació de Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), de l'Hospital Duran i Reynals acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés; de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; del director del programa, Ángel Raya; i del director de l'Institut d'Investigació de Biomèdica de Bellvitge; Gabriel Capellá.El doctor Ángel Raya, director del P-CMR[C], ha destacat que a Catalunya, en general, "hi ha un entorn d'excel·lència en investigació", però que en el cas de la medicina regenerativa "es trobava a faltar" un instrument que aglutinés els esforços de tots els agents que hi treballen. Així, ha detallat, el programa té una missió única que passa per accelerar la translació d'estratègies en medicina regenerativa, i una vocació dual: impulsar recerca bàsica d'excel·lència i esdevenir agent aglutinador dels esforços per arribar a la clínica. La posada en marxa del P-CMR[C] permetrà crear entre 4 i 6 nous grups de recerca que desenvoluparan la seva activitat a les noves instal·lacions de l'IDIBELL. Donat el caràcter transversal del programa, a més, aquest també associarà grups de recerca pertanyents a d'altres institucions que treballen en el camp de la Medicina Regenerativa a Catalunya. En aquest sentit, una primera acció transversal del P-CMR[C] serà fer una crida d'expressions d'interès per projectes col·laboratius en medicina regenerativa a Catalunya. L'objectiu que es persegueix és identificar aquells actors rellevants en l'àmbit de la recerca del P-CMR[C] per tal d'establir fins a deu equips que tinguin l'interès de desenvolupar un projecte conjunt en medicina regenerativa en els propers anys.Al seu torn, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat "orgullós" per la posada en marxa d'un projecte que tindrà un impacte directe sobre el benestar de les persones, "un dels principals reptes de país". "Hem de ser capaços de posar els fonaments d'una nova revolució del coneixement, i per això apostem per la recerca catalana", ha afegit. Per últim, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha destacat que la posada en marxa del P-CMR[C] a les instal·lacions de l'IDIBELL a l'Hospital Duran i Reynals suposa "un pas endavant molt important" per consolidar el clúster biomèdic de la ciutat. Un projecte, ha recordat, que ha estat fruit "de la planificació, l'ambició i la suma de tots plegats", i que respon a un model de creixement sostenible i de posar com a prioritat els ciutadans.

Anar al contingut