Yago Lange ha recollit imatges de la platja de la península de Valdès plenes de plàstic
Yago Lange ha recollit imatges de la platja de la península de Valdés plenes de plàstic (Yago Lange)
Buenos Aires

Tones de plàstic i lleons marins: el drama de les platges de la Patagònia argentina

Denuncien que a les costes i platges de la península Valdés s'acumulen tones de caixes de plàstic de les navilieres que malmeten la rica biodiversitat de la zona

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Biosca

Joan Biosca

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina

@joanbiosca
Actualitzat

El cognom Lange a l'Argentina és sinònim de mar i de vela. Santiago Lange, de 61 anys, és medallista olímpic de vela, i dos dels seus tres fills són regatistes olímpics. Un d'ells és Yago Lange, de 35 anys, també activista pel medi ambient, que ha navegat pels mars i oceans de mig món. Però poc s'imaginava que una de les pitjors catàstrofes mediambientals vinculades al mar i les costes la viuria i presenciaria al seu propi país, l'Argentina.

Lange ho ha denunciat a través del seu Instagram amb fotografies i vídeos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yago Lange (@yagolange)

 

Les costes i platges de la península Valdés, al sud de l'Argentina, a la Patagònia, estan plenes de plàstics i residus dels vaixells de pesca que operen al mar argentí.

Tones i tones de caixes de plàstic, xarxes i altres estris de pesca, a les platges, espais on llops marins, orques, dofins i balenes viuen i es reprodueixen.

"Vaig poder documentar la gran contaminació que està patint la zona amb residus plàstics, principalment provinents de la pesca. He fet una denúncia pública a través de les meves xarxes socials per demanar la neteja d'aquests llocs poblats de fauna marina", ha explicat Yago Lange en un article publicat al diari argentí Infobae.

"Vaig poder presenciar la interacció entre elefants marins i calaixos plàstics i vam calcular al voltant de 20 tones de residus en una sola platja propera a la localitat de Puerto Madryn."

 

Un indret únic al planeta

La gran biodiversitat que es congrega en aquesta península de la Patagònia, situada a 1.500 quilòmetres al sud de Buenos Aires, inclou espècies com la balena franca austral, l'orca, el pingüí de Magallanes o els elefants i els lleons marins; reunits per una confluència de condicions, segons els experts.

"A pocs llocs del planeta es dona la conjunció de tenir bons emplaçaments per reproduir-se i aliment disponible: aquest és el cas de Península Valdés", detalla Guillermo Caille, expert de la Fundació Patagonia Natural.

I és que aquesta península ofereix un espai ideal per a la reproducció dels cetacis que queden protegits dels corrents marins. A més de tenir a l'abast abundant menjar, pels corrents que arriben a aquestes zones de la costa patagònica argentina.


​La situació és tan dramàtica que fins i tot se sap qui són els responsables de la contaminació amb plàstics, xarxes i tota mena d'elements per a la pesca. El nom de les empreses navilieres i pesqueres està escrit a les caixes de plàstic que inunden les platges patagòniques.

 Yago Lange ha passat de la inicial consternació a la denúncia. Acusa les autoritats argentines de no actuar, fet que des del govern de la província de Chubut neguen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yago Lange (@yagolange)

 

Lange assegura que organitzen neteges amb gent capacitada, però que és difícil perquè són llocs perillosos i han de protegir la fauna de la zona, especialment els elefants marins que s'acosten a la costa per mudar la pell, tal com es detalla en un article del diari argentí La Nación.

 
ARXIVAT A:
ContaminacióCrisi climàticaArgentina
Anar al contingut