Vehicles d'emergència a l'exterior de l'escola 175 de Kazan, capital del Tatarstan, a Rússia

Tiroteig en una escola de Rússia amb almenys set infants i dos adults morts

L'autor dels trets seria un adolescent de 19 anys, exalumne, que ja ha estat detingut

Almenys set nens han mort en l'atac a trets en una escola de Rússia en què també han mort dos adults, una dona i un mestre del centre. L'assalt també ha causat ferits, alguns dels quals de gravetat.

Els fets han passat a l'escola número 175 de Kazan, una ciutat d'1,2 milions d'habitants, capital de la regió del Tatarstan, de majoria musulmana, a uns 800 quilòmetres a l'est de Moscou.

A quarts de deu del matí (una hora menys a Catalunya), un noi ha obert foc en el tercer pis del centre, en el qual estudien un miler d'alumnes i hi treballen una setantena de persones. En el moment de l'atac hi havia uns 700 estudiants.

Cordó policial a l'exterior de l'escola (Reuters)


Les primeres informacions eren d'11 víctimes mortals i també d'un segon atacant, abatut per la policia, fet que ha estat desmentit per Lilia Galamova, portaveu de la presidència del Tatarstan.

"Hi ha hagut un únic assaltant, les informacions que parlen de dos són falses", ha assegurat.

La identitat de l'autor de la massacre no s'ha fet pública oficialment, però diverses informacions asseguren que és un exalumne del centre que es diu Ilnaz Galyaviev i en mostren imatges captades, suposadament, poc abans d'entrar a l'escola.

 

Entrada de forces de seguretat (Reuters)


També circulen imatges que el mostrarien, suposadament, participant en una cerimònia de graduació de fa quatre anys.

Alguns testimonis del moment del tiroteig també parlen d'una explosió.

"Jo era a classe i he sentit una explosió i després trets", ha explicat un testimoni a l'agència TASS.

 

 

"Hem sentit una explosió a l'edifici de l'escola, vèiem una columna de fum", ha explicat un altre testimoni citat per l'agència Ria Novosti.

Un mestre ha explicat a Tatar Inform, un mitja local, que s'han "sentit explosions al principi de la segona hora" i que "tots els mestres han tancat els nens a les aules".

Imatges publicades a les xarxes socials mostren desordres i danys materials a l'interior del centre.

 

 

També corredisses a l'exterior del centre educatiu, i persones ferides rebent assistència mèdica.

Un altre enregistrament mostra com la policia immobilitza un home a terra.

 

 

El president del Tatarstan, Rustam Minnikhanov, ha parlat de "gran tragèdia per a la nostra república i el nostre país".

En declaracions a la televisió pública ha fet el següent balanç: "Hem perdut set infants, quatre nens i tres nenes. I 16 persones, 12 infants i 4 adults, són a l'hospital."

Fonts del govern regional, en canvi, han informat l'agència AFP que hi havia 20 ferits, 18 infants i 2 adults, entre els quals "sis menors en estat greu, a l'UCI".

 

Una alumna s'abraça a un familiar (Reuters/cedida per Max Zareckiy)


Fonts pròximes a la investigació han informat que "l'assaltant ha estat detingut i la seva identitat ha estat determinada" i que "es tracta d'un habitant de la regió nascut el 2001".

Algunes informacions asseguren que l'assaltant havia fet pública la seva intenció de matar "un gran nombre" de persones abans de suïcidar-se, en el compte d'una xarxa social que ha estat bloquejat.

Minnikhanov, que ha afegit que l'autor dels trets té un permís d'armes en regla, s'hi ha referit amb la paraula "terrorista", tot i que aquesta motivació sembla descartada en haver-se informat que s'ha obert una investigació per assassinat.

 

Vehicle de les forces de seguretat davant l'entrada de l'escola (Reuters)

 

El diputat Alexander Khinshtein ha assegurat a les xarxes socials que l'assaltant tenia un permís del 28 d'abril per un rifle semiautomàtic Hatsan Escort PS.

El president rus, Vladimir Putin, ha expressat el seu condol a les famílies de les víctimes i ha ordenat revisar la normativa sobre la tinença d'armes, segons ha explicat el seu portaveu, Dmitri Peskov.

El govern rus ha enviat a Kazan un avió medicalitzat amb professionals sanitaris, material mèdic i també psicòlegs.

El govern del Tatarstan ha anunciat un reforç del dispositiu de seguretat als centres escolars.

ARXIVAT A:
RússiaVladímir PutinPolicial
Anar al contingut