Simone Biles i Olivia Rodrigo, persones de l'any segons "Time" (Fotos: "Time")

"Time" escull Simone Biles com a esportista i Olivia Rodrigo com a artista de l'any

La revista no ha escollit una sola persona, sinó dues que el 2021 han destacat per fets oposats

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La revista nord-americana Time té la tradició d'escollir la persona de l'any. Per anar fent bullir l'olla, una setmana abans que es faci públic el nom, aquest dijous la publicació ha escollit l'esportista i l'artista de l'any.

Simone Biles, la gimnasta que ha dominat aquest esport des del 2013, com a esportista de l'any, i Olivia Rodrigo, la cantant que ha debutat el 2021 amb un èxit espectacular, com a artista de l'any.

 

"Un ésser humà com els altres"

Per Biles ha estat un any difícil, perquè es va veure obligada a fer una frenada brusca en el seva carrera quan, durant els Jocs Olímpics de Tòquio, va perdre el control del seu cos.

La gimnasta va renunciar a defensar alguns dels títols aconseguits als jocs de Rio de Janeiro el 2016, i va acabar aconseguint una medalla de bronze, lluny del que s'esperava d'ella.

Però, després no va amagar-se, sinó que va dedicar-se a explicar el que li havia passat: va assegurar que per primera vegada s'havia sentit "un ésser humà com els altres".

També que hauria d'haver renunciat a l'esport d'elit abans, perquè la pressió la va portar a un estrès que no va poder suportar, i va decidir prioritzar la salut mental, al davant de la carrera.

L'article de "Time" que acompanya la portada l'elogia per haver-ho fet:

"Tot i que els seus partidaris la van lloar, altres la van criticar per 'abandonar'. Però el que va fer Biles va anar més enllà del simple debat: va lluitar contra l'estigma que durant molt temps ha tingut callats els esportistes."

Simone Biles, durant un dels exercicis al Jocs Olímpics de Tòquio (Reuters)

Testimoni d'abusos sexuals

També per haver testificat, juntament amb tres companyes més, al Congrés dels Estats Units sobre els abusos sexuals que va patir a mans de l'exmetge de la federació de gimnàstica Larry Nassar.

Biles i les seves companyes van acusar l'FBI de no haver investigat les denúncies el 2015, i van dir que Nassar va continuar abusant de centenars de noies fins al 2018.

Llavors va ser detingut i condemnat a cadena perpètua, però segons van declarar Biles i les companyes, durant anys l'FBI va menystenir els seus testimonis i va encobrir els errors de la investigació.

La revista ha elogiat Biles a Twitter per boca de l'exesportista i activista pels drets humans Colin Kaepernick:

"La seva influència s'estén molt més enllà del món de l'esport i ens mostra que un altre món, un de millor, és possible quan exposem les nostres veritats de manera íntegra i autèntica."

 

 

L'any d'Olivia Rodrigo

L'altra seleccionada per a la portada de la revista, Olivia Rodrigo, de 18 anys, és el cas oposat: aquest 2021 ha estat la seva explosió com a cantautora.

Coneguda fins llavors per una carrera com a actriu en sèries de Disney Channel i en algunes pel·lícules, el gener va publicar la seva primera cançó, "Drivers License" ("Carnet de conduir").

L'èxit va ser immediat i es va col·locar número 1 a les llistes durant 8 setmanes, el debut més sonat d'una artista tan jove, cosa que la va col·locar en boca de tothom.

El maig va publicar el primer àlbum, "Sour" ("àcid" o "agre"), i va tornar a ser la bomba: amb 385 milions d'escoltes a Spotify en la primera setmana, va ser l'estrena més exitosa d'una cantant.

Olivia Rodrigo i Joe Biden, el juliol a Washington (Foto: Wikipedia / The White House)

"El to d'un any turbulent"

Al marge de la música, i aprofitant la fama, el juliol es va prestar per anar a la Casa Blanca per, al costat del president Joe Biden, animar la gent jove a vacunar-se contra la covid.

Amb "Drivers licence" i "Sour" ja ha aconseguit un cabàs de premis, i per als Grammy, que es lliuraran el gener, ha rebut 9 nominacions, entre les quals, al millor àlbum, a la millor cançó i al millor nou artista.

Rodrigo és californiana, filla d'un terapeuta familiar d'origen filipí i d'una mestra d'escola; amb 6 anys va començar a anar a classes de música i de teatre, i amb 13 anys va debutar a Disney Channel.

Els responsables de "Time", que han qualificat de "confessió" el primer disc de Rodrigo, consideren que "ha sabut capturar el to d'un any turbulent":

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsSimone Biles
Anar al contingut