Tercer judici a Rodrigo Rato: li demanen 70 anys de presó per l'origen de la seva fortuna

Primer va ser per les targetes "black", després per la sortida a borsa de Bankia i ara l'exvicepresident d'Aznar s'enfronta a 70 anys de presó per un frau a Hisenda de vuit milions i mig d'euros

RedaccióActualitzat

Rodrigo Rato s'asseu per tercer cop al banc dels acusats. Primer va ser per les targetes "black"; després, per la sortida a borsa de Bankia i aquest divendres se'l comença a jutjar per l'origen de la seva fortuna.

Entre el 2005 i el 2015 el seu capital va créixer fins als 15,5 milions d'euros i l'exvicepresident d'Aznar no n'ha pogut justificar l'origen.

La Fiscalia creu que prové de negocis il·lícits i demana 70 anys de presó per a qui també va ser ministre d'Economia i president del Fons Monetari Internacional.

Tant a l'arribada com a la sortida del judici, que ha arrencat avui, Rato ha esquivat els periodistes i ha declinat atendre els mitjans.

Minuts després, en l'inici de la sessió, la seva defensa ha demanat la nul·litat de l'acte d'entrada i registre que va originar la causa, el 2015, perquè va vulnerar --han esgrimit-- el dret a la defensa i la inviolabilitat del domicili, el secret de les comunicacions i el secret professional.

Aquesta és la primera jornada d'un procediment judicial que s'allargarà durant mesos a l'Audiència de Madrid. L'exdirigent del PP no ha de declarar fins al mes que ve.


Més d'una desena de delictes

La causa agrupa diverses peces per les quals s'investiga Rato. En total, se l'acusa de més d'una desena de delictes contra la hisenda pública i d'haver defraudat més de 8,5 milions d'euros.

Segons l'escrit d'acusació, hauria mantingut patrimoni ocult a l'estranger des del 1999 a través de diverses societats amb comptes bancaris a les Bahames, Suïssa, Mònaco, Luxemburg i el Regne Unit, entre altres llocs.

La Fiscalia recorda, a més, que Rato es va acollir el 2012 a l'amnistia fiscal impulsada pel PP, però va ometre qualsevol referència a diverses societats que posseïa i amb les quals s'hauria enriquit.

"Lluny d'haver regularitzat, va utilitzar-la com un vehicle d'emblanquiment o neteja de les il·lícites quotes defraudades que arrossegava des de feia anys pel seu patrimoni exterior".

Rato va ser condemnat per l'anomenat cas de les targetes "black", una sentència que el va obligar a entrar a la presó, mentre que va ser absolt per la desastrosa sortida a borsa de Bankia, l'any 2011.

Una imatge icònica de Rato anunciant la sortida a borsa de Bankia, el 2011 (Europa Press/Eduardo Parra)
ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPPJosé María AznarFons Monetari Internacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut