Manifestants de Llançà tallant el trànsit de l'N-260 al seu pas pel municipi (ACN/Aleix Freixas)
Manifestants de Llançà tallant el trànsit de l'N-260 al seu pas pel municipi (ACN/Aleix Freixas)

Tallen l'N-260 a Llançà per protestar contra la delinqüència i desvincular-se del racisme

Mig centenar de veïns de la població empordanesa han tallat la carretera N-260 durant una hora per tornar a protestar contra la delinqüència al municipi

Redacció/ACNActualitzat

Nova protesta aquest dimarts al vespre a Llançà. Una cinquantena de persones han tallat la carretera N-260 durant una hora per tornar a protestar contra la delinqüència al municipi. La concentració arriba després de l'"escrache" d'aquest dilluns a uns joves que viuen el municipi, a qui els veïns acusen de ser uns delinqüents.

La protesta a l'N-260 manté la queixa dels veïns contra la inseguretat que asseguren que han detectat les últimes setmanes. Tot i això, també s'allunya de qualsevol tint de racisme, com el que es va poder viure en l'anterior concentració.

La mobilització ha començat a dos quarts de vuit del vespre davant de l'Ajuntament amb la crida "no és racisme, és seguretat". Davant el consistori hi havia un centenar de persones. A diferència de dilluns, quan un grup de persones van anar a increpar uns joves del municipi, aquest cop els veïns s'han dirigit fins a la carretera, on han tallat el trànsit en totes dues direccions entre vuit i nou del vespre. D'aquesta manera, han reivindicat que la mobilització no és contra els ocupes que hi ha al municipi, sinó contra l'augment de robatoris violents que s'han registrat a Llançà, una població de 4.800 habitants, en les últimes setmanes.

 

Manifestants de Llançà tallant el trànsit de l'N-260 al seu pas pel municipi
Manifestants de Llançà tallant el trànsit de l'N-260 al seu pas pel municipi (ACN/Aleix Freixas)

Cues, amenaces i una agressió amb navalla

El tall de l'N-260, que uneix Portbou amb Figueres, ha generat llargues cues per entrar i sortir del municipi. Els manifestants han començat a avançar per la carretera fins a l'alçada del cementiri, on pràcticament és impossible desviar-se per seguir el traçat de la carretera fins a Portbou.

Durant una hora, els veïns han mantingut la protesta. Alguns s'han assegut al mig de la carretera, i tots han seguit reclamant "més seguretat" i "més presència policial". Davant del col·lapse que ha originat la protesta, l'alcalde del municipi ha demanat als veïns que marxessin.

A les nou del vespre han decidit abandonar la carretera per tornar a casa. Al llarg d'aquesta hora, alguns dels conductors atrapats han protagonitzat escenes de tensió amb els veïns, demanant a crits que els deixessin passar.

Quan els veïns ja tornaven cap a casa, un dels conductors que hi havia a la riera del municipi ha començat a increpar als manifestants. A un l'ha amenaçat amb una navalla al coll, i li ha fet un petit tall. L'home ha pujat al cotxe i ha fugit ràpidament per la riera que va en paral·lel a la carretera principal. Els Mossos han aconseguit interceptar el vehicle i han identificat l'autor de l'agressió.


Mobilització antiracista

Aquest dimecres al vespre, Llançà tornarà a ser escenari d'una nova protesta, en aquesta ocasió organitzada pel Moviment Antiracista Figuerenc. El motiu de la concentració és denunciar "el discurs d'odi" que es va donar durant la mobilització del dilluns.


L'alcalde denuncia una "tempesta perfecta"

L'alcalde de Llançà, Francesc Guisset, vincula part de la delinqüència amb els ocupes i reclama més pressió policial per evitar que "el magma d'inseguretat" degeneri en "violència". Guisset diu que "l'escalada d'inseguretat" ha donat lloc a una "tempesta perfecta".

Guisset denuncia que hi ha lladres experimentats que s'aprofiten de la situació per cometre robatoris, i que solen arribar al poble en tren. Guisset lamenta que la situació és cíclica -l'any passat també s'hi van trobar- i que això pot generar un efecte crida.

"Insisteixo a Adif i al subdelegat perquè es controlin els accessos al tren."

Francesc Guisset admet que està preocupat pel "magma d'inseguretat" que s'ha creat al municipi, i reclama més pressió policial per evitar que hi pugui haver una "reacció violenta".

"Fa dues setmanes que demano reforços als Mossos d'Esquadra i a les forces de seguretat de l'Estat, i hi estic en contacte permanent."

ARXIVAT A:
PolicialSeguretatRacisme
Anar al contingut