Sturgeon a Johnson: "No pot empresonar Escòcia al Regne Unit contra la seva voluntat"
Nicola Sturgeon fent-se una selfie al costat d'un museu a Dundee (Reuters/Russell Cheyne)

Sturgeon a Johnson: "No pot empresonar Escòcia al Regne Unit contra la seva voluntat"

Torra ho aplica al cas de Catalunya: "No pots mantenir Catalunya dins d'Espanya contra la seva voluntat"

RedaccióActualitzat

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, pressiona el seu homòleg britànic, Boris Johnson, després dels bons resultats de la seva formació, el Partit Nacional Escocès (Scottish National Party, SNP) a les eleccions de dijous al Regne Unit. En una entrevista a la BBC, Sturgeon ha advertit al "premier" britànic que "no pot mantenir Escòcia empresonada dins el Regne Unit contra la seva voluntat."

El triomf aclaparador dels conservadors al Regne Unit avala la intenció de Johnson de deixar la Unió Europea el 31 de gener. Però, a Escòcia, l'SPN se sent fort després d'obtenir 48 dels 59 escons, 13 més que en els comicis anteriors. Per tant, els nacionalistes escocesos se senten més legitimats per fer un segon referèndum sobre la independència.

Davant la imminent sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea, el Partit Nacional Escocès, majoritàriament proeuropeu, insisteix en la necessitat que hi hagi una segona consulta. Nicola Sturgeon ho explicava així a la BBC.

"Si pensa que dient 'no' s'acaba el problema, Johnson s'equivoca. No pot dir 'no' perquè aquest és un punt fonamental de la democràcia, i no es pot mantenir Escòcia empresonada dins el Regne Unit contra la seva voluntat. No se'ns pot tancar dins d'un armari, tancar-nos amb una clau i confiar que tot passarà."

 

Sturgeon acompanyada de la resta de diputats de l'SPN davant del Parlament escocès (Reuters/Russell Cheyne)

Sturgeon afirma que "al final hauran d'enfrontar-se amb la realitat perquè la voluntat dels escocesos no es pot ignorar".

Després d'aquesta entrevista, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el seu suport a la primera ministra escocesa aplicant, via Twitter, una de les frases de Sturgeon al cas català.

 

Via lliure per al Brexit

Però Boris Johnson ha posat la directa després d'imposar-se clarament a les eleccions. Un cop es materialitzi el Brexit, el Regne Unit i la Unió Europea obriran un procés per determinar el nou marc de relacions. Una transició que Londres vol enllestir d'aquí uns mesos, segons ha dit el diputat conservador Michael Grove.

"L'enllestirem l'any vinent. Estem en condicions d'abandonar la Unió Europea el pròxim 31 de gener, i després hi haurà les negociacions sobre el nou marc comercial i de cooperació, que ja haurà culminat a finals de l'any que ve."


El cap dels laboristes, Jeremy Corbyn, s'ha excusat públicament per la desfeta històrica de la seva formació, el pitjor resultat en 30 anys. En una carta publicada per The Guardian, Corbyn lamenta que les seves propostes per al país van quedar sepultades pel Brexit i assumeix la seva part de responsabilitat.

ARXIVAT A:
BrexitBoris JohnsonEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut