Londres

Victòria històrica de Boris Johnson: majoria absoluta que avala el Brexit

Boris Johnson: "Deixarem la Unió Europea el 31 de gener, sense dubtes ni peròs"

RedaccióActualitzat

Els conservadors arrasen a les eleccions britàniques anticipades que Boris Johnson va convocar per reforçar la seva proposta del Brexit. Ja s'han assegurat la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns, amb un recompte que encara no s'ha acabat i que dona als "tories" 364 dels 650 escons de la cambra.

 


Aval per al Brexit

La campanya del "Get Brexit done" ha estat un èxit per a Boris Johson. Només falta confirmar 1 escó dels 650 totals i els conservadors ja han superat, amb escreix, els 326 diputats necessaris per assegurar-se la majoria absoluta.

Segons el primer ministre, ha estat una "elecció històrica" que li dona una "oportunitat per respectar la voluntat democràtica del poble britànic". Johnson ha assegurat que el mandat de les urnes els permetrà "per fi tirar el Brexit endavant":

"Deixarem la Unió Europea el 31 de gener, sense dubtes ni peròs."

 

Johnson, que va convocar aquests comicis amb el compromís de "culminar el Brexit", ha celebrat el suport obtingut a les urnes i ha dit que ara es "respectarà la voluntat del poble" expressada al referèndum del Brexit del 2016.

El primer ministre gaudirà d'una àmplia majoria parlamentària amb què aprovar el pla de sortida de la Unió Europea consensuat amb Brussel·les. El Parlament britànic havia rebutjat en tres ocasions aquest acord de sortida, cosa que ha obligat a postergar la data definitiva.

Els conservadors no aconseguien uns resultats tan espectaculars des de l'any 1987, quan amb una Margaret Thatcher que es presentava a les seves terceres eleccions van aconseguir 376 seients a la Cambra dels Comuns


Desfeta laborista

El recompte oficial confirma el sondeig a peu d'urna que situava els laboristes de Jeremy Corbyn en els pitjors resultats des del 1935. El fins ara líder laborista ja ha comparegut de matinada per anunciar que no liderarà futures convocatòries electorals. Els laboristes han perdut 59 escons i es situen en 203 representants.

En una compareixença davant els mitjans, Corbyn ha assegurat que vol continuar al capdavant del Partit Laborista i obrir un "període de reflexió" per analitzar aquests resultats tan negatius. Ha afegit que el Brexit "ha polaritzat el debat polític" i l'ha allunyat de la normalitat.

 

 

Els conservadors han aconseguit aquesta nit victòries històriques en circumscripcions que eren tradicionals feus dels laboristes, com la zona minera de Blyth Valley o a Workington, al nord d'Anglaterra, on els laboristes han guanyat tots els comicis des de l'any 1979.


Escòcia: 48 escons per als nacionalistes

A Escòcia, el Partit Nacional Escocès ha guanyat escons i presència a la Cambra dels Comuns i ara Nicola Sturgeon se sent amb prou força per reclamar un segon referèndum d'autodeterminació. L'SNP ja té confirmats 48 escons.

 

Malgrat que els pitjors resultats d'aquests comicis són els del laboristes de Jeremy Corbyn, els altres partidaris de seguir a la Unió Europea, els liberal demòcrates, han vist com la seva líder, Jo Swinson, ha perdut el seu escó, a Escòcia, i s'ha vist obligada a dimitir, un escó que li ha arrabassat l'SNP, el Partit Nacional Escocès:

 


Donald Trump ha estat un dels primers líders mundials a felicitar Boris Johnson per la seva important victòria. Trump ha destacat que el Regne Unit i els Estats Units seran ara lliures de pactar un nou gran acord comercial després del Brexit:

"Felicitats a Boris Johnson per la seva important victòria. La Gran Bretanya i els Estats Units seran ara lliures per signar un gran acord comercial després del Brexit. Aquest acord comercial té la força per ser més gran i més lucratiu que qualsevol altre acord que es pogués fer amb la Unió Europea. Celebra-ho, Boris!"

 


El president del Consell d'Europa, el belga Charles Michel, ha assegurat que la Unió Europea està preparada per afrontar una "negociació cooperativa" amb el Regne Unit. Michel ha dit també que espera que aquesta negociació sigui "lleial".

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris JohnsonEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut