Viladecavalls

Sony es planteja congelar sous a la planta de Viladecavalls per augmentar la competitivitat

Una altra multinacional se suma a la llista de les empreses que volen retallar les despeses laborals a Catalunya. La companyia nipona Sony vol augmentar la competitivitat davant la crisi i estudia una reducció de costos. Això es podria traduir en una congelació salarial a la planta que l'empresa té a Viladecavalls. El president de Sony Espanya, Pedro Navarrete, ha admès que és una de les solucions; l'altra seria aplicar el conveni col·lectiu del metall. Els dubtes arriben just quan el president de la Generalitat, José Montilla, és al Japó, on s'ha reunit amb Sony, però no ha tractat la qüestió directament. Els treballadors ja han anunciat que volen garanties de continuïtat per acceptar la rebaixa.

Actualitzat
Sony podria congelar els sous de la planta a Viladecavalls. El seu president a Espanya ha explicat que volen reduir costos a la planta per fer front a la baixada de vendes que la companyia assegura que registra amb motiu de la crisi. La reducció de costos passaria, segons Navarrete, per una congelació salarial o per l'aplicació del conveni col·lectiu del metall.

Al juliol ja es va plantejar un pla de viabilitat per a la planta de Viladecavalls, dedicada a la fabricació de televisors. L'informe preveia una reducció important dels costos per tal d'equiparar-se als seus competidors. L'empresa va assegurar que si no s'aplicava el pla perillarien 275 llocs de feina fixos a la planta, que actualment té gairebé 3.000 treballadors, 1.300 dels quals són fixos. Malgrat tot, l'empresa encara no ha plantejat cap proposta formalment, ja que els darrers tres mesos ha treballat a plena capacitat en assumir part de la producció que la nova planta de Sony a Eslovàquia no podia assumir.

Ara l'empresa es replanteja la situació. Segons Navarrete, la multinacional no demana res que no prevegi el conveni del metall, acord de mínims per a totes les empreses del sector. Actualment, la planta de Viladecavalls gaudeix d'unes condicions que superen aquest marc laboral. L'empresa encara no ha fet cap moviment, però insisteix que ha de reduir costos i Navarrete avisa que espera que "tots ens convencem que hi hem de posar de la nostra part per tal que la planta sigui viable".

Sense comentaris en la reunió amb la Generalitat

Les paraules dels responsables de la multinacional arriben quan el president de la Generalitat, José Montilla, és al Japó precisament per mantenir el compromís de les empreses nipones. De fet, una delegació de la Generalitat amb Montilla al capdavant s'ha reunit amb cúpula directiva de Sony.

En la trobada, l'executiu català ha traslladat a l'empresa la voluntat de "continuar col·laborant" amb la multinacional en la mesura que hi hagi "perspectives de garantir el futur" dels seus interessos a Catalunya. Durant la reunió, però, no s'han abordat temes concrets. Malgrat tot, el president de la Generalitat ha assegurat que els dirigents de Sony valoren "molt positivament" l'activitat de l'empresa a Catalunya. Montilla també ha explicat que no tanquen les portes a la possibilitat de produir en un futur algun altre producte, tot i que Navarrete ha assegurat que no es preveu a curt termini.

Els treballadors demanen garanties

La notícia ja ha arribat a la fàbrica de Sony a Viladecavalls i els treballadors han respost a les afirmacions de l'empresa. Asseguren que entenen la situació, però demanen garanties de continuïtat a canvi d'accedir a una rebaixa. El secretari general de la secció de la UGT a Sony, Jordi Martínez, ha assegurat que la plantilla "està disposada a negociar" la congelació de sous sempre que la multinacional asseguri els llocs de treball i es comprometi a restituir els sous quan la situació es normalitzi.

El representant dels empleats ho té clar: "L'esforç en matèria salarial ha de ser recompensat". A més, també ha reclamat a la direcció de Sony a Espanya que abandoni "el secretisme" que practica en les negociacions amb el comitè d'empresa. Segons Martínez, la proposta de congelació salarial i dels complements no és nova, ja que el comitè i la direcció fa gairebé un any que negocien un paquet de mesures per adaptar la fàbrica a les necessitats de la demanda.

Finalment, Martínez ha recordat a la companyia que els sous que vol rebaixar són de "1.200 o 1.300 euros nets mensuals". El sindicalista considera que la mesura no suposarà un gran alleugeriment de costos per a l'empresa.

De viatge al Japó per "mimar" les empreses

Montilla va arribar diumenge al Japó, on ha començat una visita oficial de quatre dies. Montilla ha assenyalat que, amb el seu viatge, vol "reforçar" els llaços amb el govern japonès i "cuidar" i "mimar" les multinacionals d'aquest país, tot i que ha reconegut que és conscient de la difícil situació econòmica que també viu el Japó. El president de la Generalitat ha deixat clar que no és un viatge comercial amb objectius a curt termini, sinó un viatge per "continuar enfortint i consolidant" la implantació de les multinacionals japoneses a Catalunya.

Un dels actes més esperats de l'estada de la delegació catalana és la reunió prevista amb la cúpula de Nissan, amb la qual Montilla parlarà de plans de futur perquè la companyia sigui viable a mitjà termini. La reunió, però, es farà amb una mica menys de tensió per l'acord a què divendres van arribar els sindicats i la direcció de Nissan, que preveu substituir els acomiadaments per ERO temporals.
Anar al contingut