Barcelona

Nissan retira els acomiadaments a canvi d'un ERO temporal que enviarà a casa 3.500 treballadors durant més de tres mesos

Els sindicats i la direcció de Nissan han arribat a un acord per retirar l'expedient de regulació d'ocupació que havia anunciat la companyia i que havia de deixar sense feina gairebé 1.700 treballadors. En lloc d'això, Nissan presentarà un ERO temporal que afectarà 3.500 treballadors durant un màxim de 75 dies, de manera rotatòria i des de l'11 de desembre fins al 31 de maig. L'acord entre la companyia i tots els sindicats amb representació en els comitès d'empresa, amb la mediació de la Conselleria de Treball, ha de ser ara ratificat per l'assemblea de treballadors.

Actualitzat
En el conflicte de Nissan, mai abans l'empresa havia donat mostres de cedir o rebaixar les expectatives d'acomiadar treballadors de les plantes de Catalunya, ni els sindicats volien asseure's a dialogar si no es retirava l'expedient. Això havia fet encallar les negociacions. Posicions enfrontades que aquesta setmana, després que el president espanyol anunciés que no hi hauria ajudes públiques en el sector de l'automoció per a les empreses que acomiadin treballadors, s'han anat llimant.

La Generalitat havia convocat per avui una reunió urgent de totes les parts per acordar el que s'anomena una pau social. A la reunió, la companyia ha presentat una nova proposta: oblidar-se dels acomiadaments i reconvertir-los en suspensions temporals de contractes. Això sí, les ampliaria a 3.500 treballadors, a qui enviaria a casa de forma rotativa, durant tres mesos.

Aquesta fórmula també dóna marge per negociar amb els sindicats el futur de Nissan a Catalunya i veure què fa amb el 40% de la plantilla, que segons la companyia és l'excedent que té de treballadors. De moment, els treballadors estan reunits en assemblea per decidir si accepten o no aquesta última proposta. Una proposta que arriba pocs dies abans del viatge que el president Montilla farà al Japó la setmana que ve, on visitarà les factories de Nissan i es reunirà amb els responsables de la multinacional.


Gairebé dos mesos després...

Nissan va anunciar l'acomiadament de 1.680 treballadors de les plantes de la Zona Franca i Montcada i Reixac el 13 d'octubre després d'unes setmanes en què l'amenaça de la crisi financera mundial ja es començava a notar també a Catalunya i Espanya. Va haver de passar gairebé un mes, però, fins que l'expedient de regulació d'ocupació va materialitzar-se en una lleugera rebaixa de les previsions inicials que afectava gairebé 1.300 empleats.

Nissan recorre a la crisi del sector de l'automoció, que en l'últim any ha registrat un descens de vendes del 50%, per justificar els acomiadaments, però els treballadors no hi estan d'acord. Denuncien que la multinacional japonesa ha desestimat la fabricació d'una nova furgoneta a Catalunya. Els treballadors han protagonitzat diverses protestes en contra de la decisió de l'empresa.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut