Abel Peraire, davant del cobert cremat de la granja Soler de n'Hug
Abel Peraire, davant del cobert cremat de la granja Soler de n'Hug (ACN / Estefania Escolà)

Solidaritat d'anada i tornada entre pagesos: "No tenim més remei que fer pinya"

Abel Peraire, un pagès que havia engegat campanyes d'ajuda per a altres ramaders, rep una onada de solidaritat del món rural després de l'incendi de la granja Soler de n'Hug

Actualitzat

El Soler de n'Hug és una explotació familiar a Prats de Lluçanès. Fa nou dies, un curtcircuit va provocar un incendi que va fer malbé el cobert i va cremar pinso, cotxes i maquinària agrícola. Per refer-se de les pèrdues causades pel foc, la granja necessita 100.000 euros. L'assegurança li cobreix el cobert, però no els dos tractors, que és el més car.

El responsable de la granja, Abel Peraire, anteriorment havia engegat diverses campanyes d'ajuda per a altres explotacions ramaderes. Quan fa dos anys, un ramader de la Torre de l'Espanyol va perdre 200 ovelles en un incendi a la Ribera d'Ebre, Peraire va organitzar una campanya d'ajuda: "Algú em podria posar en contacte amb el ramader que ha perdut el seu ramat?", va piular:

 

 

La campanya de seguida es va fer viral a les xarxes socials i va permetre que Pere Jornet recuperés la granja.

 

Una màquina cremada en l'incendi a la granja Soler de n'Hug, a Prats del Lluçanès
Una màquina cremada en l'incendi a la granja Soler de n'Hug, a Prats del Lluçanès (ACN / Nia Escolà)

 

Solidaritat entre pagesos

Peraire és un dels impulsors del col·lectiu Pagesos GPS. Es defineixen com un "grup de pagesos sonats" i reivindiquen la feina de pagesos i ramaders en ple segle XXI i la solidaritat entre el món rural. Ell mateix defensa que a la pagesia no li queda més remei que "fer pinya i donar-nos suport uns als altres":

"La solidaritat és maca. La solidaritat entre pagesos, petits productors, territori... crec que hi ha de ser. És imprescindible, és l'única manera que ens puguem fer visibles dins del mar aquest de les multinacionals i de la gran indústria. I és una cosa que no esperàvem!"

Ara, quan ha estat ell qui ha patit un incendi a la seva masia, aquesta solidaritat li retorna. La gent s'ha bolcat a ajudar-lo en una onada de solidaritat que va començar entre pagesos i ramaders. "És molt diferent donar la teva solidaritat que no pas rebre-la, que et fa sentir una mica estrany", assegura Peraire, que se sent "esgarrifat i desbordat per totes les mostres de suport":

 

Campanya de micromecenatge per ajudar la granja

Dos dies després de l'incendi va començar la campanya de micromecenatge per ajudar la granja. En només una setmana, han aconseguit més de 25.000 euros.

L'ajuda ha arribat de maneres molt variades: des d'altres explotacions, amb venda de samarretes, fotografies amb el tractor o la donació de part de la recaptació, ja sigui d'un espectacle, com el de l'humorista Peyu; o de les vendes, com han fet el mas El Lladré o Productors Catalans:

 

 

 

 

 

Peraire creu que aquest tipus de campanyes són útils perquè, "amb una petita aportació de diners pots ajudar que una persona no s'ensorri i, per tant, estàs fent també un gran servei al territori".

A l'espera de començar de nou, treballa amb un tractor que li han deixat.

 

 

El dia abans de l'incendi, la masia havia acollit una de les reunions que va segellar l'acord de govern entre ERC i Junts.

El dissabte 15 de maig, els dos equips negociadors van fer una trobada maratoniana a la masia d'Abel Peraire, que és germà d'Isaac Peraire, vicesecretari general de Vertebració Territorial i Partit Obert d'Esquerra.

 

Una màquina cremada en el cobert de la granja Soler de n'Hug, a Prats del Lluçanès
Una màquina cremada al cobert de la granja Soler de n'Hug, a Prats del Lluçanès (ACN / Nia Escolà)

 

ARXIVAT A:
RamaderiaAgriculturaViral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut